8 beste handknijpers (vergelijking)

handtrainer kopen

Heb je wel eens gehoord van een knijpveer, grippers of knijphalter? Dat zijn andere woorden voor handknijpers en het is een soort grote wasknijper die je kan gebruiken om de kracht in je handen te doen toenemen. Het is dus een trainingsapparaatje.

Handknijpers hebben twee benen, grepen, die verbonden zijn met een veer. Door deze veer staan de grepen standaard uit elkaar. Door het samenknijpen van de grepen moeten spieren in de hand en in de onderarm gebruikt worden. Dit noemen we ook wel griptraining. Met een goede griptraining kun je binnen een handomdraai een gouden grip krijgen!

 

Waarom zou je handknijpers gebruiken?

Met het dichtknijpen van de knijper aan de grepen moet je spieren in je handen en onderarmen gebruiken. Daardoor wordt de kracht in je handen groter en krijg je een sterkere grip. Zeker als je deze spieren extra wil trainen kunnen de knijpers daarbij helpen.

Het gebruik van de knijpers kan ook heel goed thuis. Voor deze manier van trainen hoef je dus niet naar een sportschool. Het trainen kan thuis terwijl je relaxt op de bank zit.

Als je in de sportschool veel aan andere heffingen doet, dan gebruik je wel veel spieren in je handen en onderarmen zonder dat je het in de gaten hebt. Als je deze spieren niet goed afhankelijk traint dan heb je snel kan op blessures. Om dit te voorkomen is het raadzaam om je handen ook te trainen. Net zoals met alle andere spieren moet je het trainen wel opbouwen.

De handknijpers worden ook aanbevolen door arbodiensten. Medewerker die veel op ene toetsenbord typen of de muis gebruiken kunnen kramp krijgen in hun handen. Daarnaast hebben zij sneller kans op RSI, een tennisarm of andere overbelasting klachten. Het gebruik van de handknijper traint de handen en onderarmen waardoor de spieren soepel en sterk blijven.

handtrainer fitness

Verschillende soorten producten

Als je van plan bent om een handknijper te kopen dan kom je al snel achter de vele verschillende soorten en maten die er te koop zijn. Iedere grijper heeft in ieder geval een veer, die moet zorgen voor de weerstand. De basis is meestal van hardmetaal en de behuizing kan verschillende vormen en kleuren hebben.

Er zijn eenvoudige soorten waarvan de grepen van een soort schuim zijn die rondom het metalen frame zijn gemaakt. Het nadeel hiervan is dat ze er ook snel los kunnen raken. Er zijn ook soorten met een hard plastic frame om de metalen behuizing. Deze zijn ook in alle vormen, maten en kleuren te koop.

Een verstelbare handknijper is handig als je het product moet aanpassen naar je hand. Zeker als het product te groot of te klein is kan dit negatieve gevolgen voor je training hebben.

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Er zijn eenvoudige uitvoeringen die één weerstandsniveau hebben. Deze zijn vaak al voor een kleine prijs te koop. Om de training echt op te gaan bouwen ia het verstandig om een halter te kopen die verschillende standen heeft. Zodat je de terugdruk kan opbouwen om zo de training steeds meer te intensiveren. Daarnaast moet je vooral maar proberen welke halter prettig in de hand ligt. Ook het gebruikte materiaal is van belang.

handtrainer oefening

Beste handknijpers in 2020

Hieronder een overzicht van handknijpers in verschillende prijsklassen. Verderop in de tekst staan verschillende oefeningen welke je met de knijpers kunt doen.

 

Welke trainingen kan je doen met de handknijpers?

De basistraining is het sluiten van de grepen van de grijpers naar elkaar, zodat ze sluiten. Om deze handelingen moeilijker of makkelijker te maken kan je werken met verschillende manieren van vasthouden van de grijpers. Hieronder worden er drie verschillende werkwijzen besproken.

Parallel set

Met het parallel set zet je de benen dichter bij elkaar met je vrije hand. Zodat de benen parallel aan elkaar staan. Dan is de afstand minder groot en is het dus ook minder zwaar. Dit is dan ook de gemakkelijkste variant van trainen.

Creditcard set

Daar waar de parallel set de meeste gemakkelijkste variant is dan is de creditcard set net een stapje zwaarder. Voordat je met deze training begint zet je de poten net iets verder uit elkaar dan bij de parallel set. Als handvat kan je aanhouden dat de poten zo wijd uit elkaar moeten staan dat de brede kant van een bankpas er tussen past. Precies is dat 54 millimeter. Omdat de afstand net wat groter is dan bij de parallel set is deze variant net iets zwaarder. Het voordeel van deze variant is dat je de afstand altijd exact hetzelfde kan afstellen. Daarmee is de training dus altijd even zwaar.

handtrainer apparaat

‘Table no set’

Om jezelf helemaal uit te dagen kan je de grijper ook op de tafel leggen. Je stelt niets in en laat hem helemaal openliggen. Als je hem dan met 1 hand pakt en je kan hem helemaal dichtknijpen dan ben je wel echt op een vergevorderd stadium. Hierbij is het wel goed om te onthouden dat je dit niet te veel aan het begin van je trainingen moet doen. Als je dit te snel en te veel doet, dan knijp je jezelf snel een blessure. Dus het belangrijkste is om het goed op te bouwen.

In de drie bovenstaande varianten zit dus een soort opbouw. Het opbouwen is erg belangrijk om je spieren te trainen en te laten ontwikkelen. Door het voorzichtig opbouwen in de varianten bespaar je jezelf blessures en train je op de beste manier.

 

Nog meer variëteit aanbrengen?

Naast het variëren in het weerstandsniveau kan je ook de training om andere manieren nog aanpassen. Zo kan je na het dichtknijpen van de grijpers ook nog de handvatten vasthouden. Zo kan je jezelf uitdagen door dit steeds langer te doen. Ook dit kan je doen door verschillende series uit te voeren. Een voorbeeld hiervan is 10 keer de grijpers dichtknijper op de parallel stand, na de dichtknijper minimaal 20 seconden vasthouden. Gevolgd door een serie van met de grijpers op de stand van de creditcard etc.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 43 Average: 4.5]
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.

Volg ons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *