Bodybalance: is het wat voor mij?

Bodybalance

Misschien heb je geen zin om je helemaal in het zweet te werken, maar zit je er wel al een tijdje over na te denken om iets aan sport te doen. Voor je gezondheid, je lenigheid of omdat je gezellig onder de mensen wil zijn bijvoorbeeld. Wandelen en fietsen lijkt je saai en yoga net iets te zweverig. Misschien zou je Bodybalance eens kunnen overwegen! In dit artikel kom je meer over deze les van Les Mills te weten en kun je een indruk kijken of het iets voor je is.

 

Wat voor materiaal heb ik nodig voor een Bodybalance-les?

Bij de originele les van Bodybalance heb je de volgende materialen nodig:

  • Een matje; hoewel er veel staande oefeningen zijn, worden er ook oefeningen vanuit een zittende of liggende positie uitgevoerd.
  • Een vestje; aan het eind van de nummer is er altijd een ‘relax-nummer’ ingebouwd. Het is dan lekker als je spieren niet teveel afkoelen en je een vestje aan kan doen.

Een matje wordt verstrekt door de sportschool, een vestje moet je uiteraard zelf meenemen.
Ook zijn een flesje water en een handdoek prettig om bij je te hebben. In tegenstelling tot veel andere groepslessen zijn schoenen niet per se nodig. Sterker nog, veel mensen vinden het prettiger om Bodybalance op hun blote voeten of sokken te doen.

 

Welke spieren train ik tijdens Bodybalance?

Eigenlijk is Bodybalance een full-body workout. Hoewel het er heel anders aan toe gaat dan bijvoorbeeld Bodypump, of trainen in het krachthonk, wordt wel degelijk je hele lichaam aan het werk gezet. De spieren die het meest te verduren krijgen zijn wel de spieren van je core. Dus je (schuine) buikspieren en je rugspieren. In de naam van de les komt niet voor niks het woord balance (balans) voor. Je balans hou je voornamelijk met je core. Met vrijwel elke oefening tijdens de les wordt deze dan ook aan het werk gezet.

 

Met welk gewicht train ik tijdens een Bodybalance-les?

Tijdens Bodybalance gebruik je je eigen lichaamsgewicht. Dat klinkt zwaarder dan dat het is, want je hoeft je lichaamsgewicht natuurlijk niet in kilo’s op te tillen. Maar jouw lichaam geeft wel de weerstand tijdens de oefeningen.

 

Hoe ziet een Bodypump-step er nou precies uit?

Bodybalance bestaat eigenlijk uit verschillende disciplines van lichaamsbeweging, namelijk tai chi, yoga en pilates. Deze vormen van lichaamsbeweging hebben gemeen dat ze een holistisch oogpunt hebben, wat zoveel wil zeggen dat lichaam en geest met elkaar in balans moeten zijn voor het beste welzijn van ons lichaam. Zoals eerder aangegeven is Bodybalance een les van Les Mills. Er wordt dan ook getraind op muziek en elke drie maanden verandert de choreografie. Wel zit er altijd een vaste lijn in de opbouw.

Warming-up

De les wordt gestart met een of twee warming-up nummers en de bijbehorende oefeningen zijn meestal afkomstig uit de tai chi. Tai chi is van oorsprong een Chinese vechtkunst, maar wordt tegenwoordig meer beoefend als een ‘innerlijke bewegingskunst’. De bewegingen van tai chi zijn vloeiend en bestaan vaak uit meerdere herhalingen welke rustig worden uitgevoerd. Een ideale manier om je spieren op te warmen dus.

Oefeningen gebaseerd op yoga

Na de oefeningen gebaseerd op tai chi, volgen dan een aantal nummers waar de oefeningen gebaseerd zijn op yoga. Het begint meestal met een wat rustigere vorm van yoga, zoals yin yoga. Alle oefeningen blijven redelijk rustig en er wordt veel gewerkt aan het rekken en het strekken van het lichaam. Het gaat er hierbij niet om hoe ver je kan komen, maar dat je binnen je pijngrens blijft. Na verloop van tijd zal je merken dat je soepeler wordt en dat je lichaam verder kan rekken en strekken.

Na de rustige yoga-nummers wordt er verder getraind op een paar nummers waar meer oefeningen uit onder andere de power yoga aan bod komen. De poses die je moet aannemen wisselen elkaar sneller af, zodat er vloeiende bewegingen ontstaan. Dat is tenminste de bedoeling. Het is niet erg als dit in het begin nog niet helemaal lukt of dat je de kunst eerst een paar keer bij de instructeur moet afkijken. Ook zijn er zoals bij de meeste groepslessen meerdere opties waar je op terug kan vallen als een oefening niet helemaal lukt, zodat je toch lekker in beweging kan blijven.

Bodybalance training

Oefeningen gebaseerd op pilates

Je lichaam is inmiddels lekker opgewarmd en je spieren zijn, zeker bij de oefeningen gebaseerd op power yoga, al lekker aan het werk gezet. Bij pilates worden de spieren nog wat meer belast.
Pilates is vooral gericht op het correct uitoefenen van de houdingen en er wordt erg gelet op de balans die vanuit de core moet komen. Het zijn perfecte oefeningen om te leren een goede houding aan te nemen.

Cooling-down

De cooling-down gaat er bij Bodybalance iets anders aan toe dan bij de meeste groepslessen. Er wordt wel wat gerekt en gestrekt, maar het voornaamste doel is het ontspannen van zowel lichaam én geest. Je gaat liggen op je matje (en trekt het liefst dus een vestje of trui aan) en blijft gewoon rustig liggen. Je luistert naar de muziek en denkt nergens aan. Of je probeert nergens aan te denken. Misschien denk je dat dit dan toch wel wat zweverig is, maar je zal merken dat het best lekker kan zijn om gewoon even een paar minuten te liggen en helemaal niks te hoeven doen.

 

Waar kan ik Bodybalance-lessen volgen?

Bodybalance kan je volgen bij alle sportscholen ter wereld die een speciale Les Mills-licentie hiervoor hebben. De meeste sportschoolketens bieden dit aan, maar je kan natuurlijk altijd voor de zekerheid even bellen van te voren, of op de site kijken bij de sportschool naar jouw keuze.
Ook op de website van Les Mills kan je terugvinden welke sportscholen in jouw omgeving Bodybalance op hun programma hebben staan.

 

Ademhaling is belangrijk bij Bodybalance

Bij Bodybalance wordt er, net als bij de genoemde afzonderlijke bewegingsprogramma’s, gefocust op de ademhaling. Dit om lichaam en geest beter in balans te brengen, maar ook omdat het je gewoonweg bewuster maakt van een gezonde ademhaling. Sommige mensen ademen namelijk te snel tijdens een training en sommige mensen ‘vergeten’ juist te ademen bij inspannende oefeningen.
Zeker bij de pilatesoefeningen die wat meer gericht zijn op spierversterking, is het belangrijk om uit te ademen op het moment dat je kracht zet. Wanneer je lichaam weer ontspant, adem je juist in.

Bodybalance warm-up

Is Bodybalance een geschikte training voor mij?

Eigenlijk is Bodybalance een geschikte training voor iedereen. Het kan hooguit zijn dat je je niet helemaal in je comfortzone voelt wanneer je bijvoorbeeld voor het eerst de zonnegroet doet. Maar verder is Bodybalance geschikt voor:

  • Iedereen die leniger en soepeler wil worden
  • Iedereen die een betere houding wil leren aannemen
  • Mensen met lichte blessures en rugklachten; je traint namelijk niet door de pijn heen, maar verstevigt wel je spieren
  • Iedereen die voor het eerst gaat sporten
  • Iedereen die al veel sport, maar een toevoeging zoekt op zijn of haar vaste sportschema
  • Iedereen die op zoek is naar een fijne hersteltraining
  • Iedereen die kennis wil maken met yoga, maar dat nog een stap te ver vindt
  • Iedereen die even lekker tot rust wil komen, maar dat op een actievere manier wil doen dan op de bank liggen

 

Wat is het resultaat voor mijn lichaam?

Als je Bodybalance toevoegt aan je al bestaande trainingsschema zal je merken dat je vooral flexibeler en leniger wordt en het ook mentaal voordelen biedt. Wanneer je puur en alleen Bodybalance wil gaan doen en je doet dit een keer in de week, zal je zien dat je op den duur ook leniger, maar ook sterker wordt. Verhoog je het aantal Bodybalance-lessen naar twee of drie per week, dan zal je nog sneller resultaat merken.
Voor iedereen die Bodybalance volgt geldt dat je letterlijk een betere balans krijgt door het verstevigen van je core, maar ook een betere balans tussen lichaam en geest, je je meer bewust bent van je ademhaling door de technieken die je krijgt aangeleerd en dat (voornamelijk door de pilates-oefeningen) je makkelijker een betere houding aanneemt die er weer voor zorgt dat blessures voorkomen kunnen worden.

Veel voordelen dus! Check snel bij de sportscholen bij jou in de buurt of zij Bodybalance op het programma hebben staan.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Saskia Kop

Saskia Kop

Mijn naam is Saskia en van kinds af aan schrijf ik graag. Mijn droom is dan ook om ooit nog eens een bestseller te schrijven, maar tot ik daar de tijd voor heb, schrijf ik artikelen over wat mij op het moment druk bezighoudt. Voeding en sport zijn twee van die dingen. Ik hou van lekker eten en koken, maar aangezien ik ook geen achttien meer ben, kan ik niet meer ongestraft alles naar binnen schuiven wat ik lekker vind. Sinds een jaar of tien ben ik dan ook een fanatiek sportschoolbezoekster geworden. Inmiddels doe ik dat allang niet meer alleen om lekker door te kunnen blijven eten, maar ik merk ook dat ik mij stukken beter voel dan wanneer ik niet sport. Ik ben fysiek fitter en ook mentaal gezien vind ik het heerlijk mijn hoofd leeg te maken in de sportschool, het liefst tijdens een motiverende groepsles met goede muziek, of in het zwembad. Ik hou vooral van afwisseling tijdens het sporten, dus ik volg verschillende lessen. De ene keer doe ik meer aan cardio, de andere keer ligt de focus op krachttraining.
Saskia Kop

Saskia Kop

Mijn naam is Saskia en van kinds af aan schrijf ik graag. Mijn droom is dan ook om ooit nog eens een bestseller te schrijven, maar tot ik daar de tijd voor heb, schrijf ik artikelen over wat mij op het moment druk bezighoudt. Voeding en sport zijn twee van die dingen. Ik hou van lekker eten en koken, maar aangezien ik ook geen achttien meer ben, kan ik niet meer ongestraft alles naar binnen schuiven wat ik lekker vind. Sinds een jaar of tien ben ik dan ook een fanatiek sportschoolbezoekster geworden. Inmiddels doe ik dat allang niet meer alleen om lekker door te kunnen blijven eten, maar ik merk ook dat ik mij stukken beter voel dan wanneer ik niet sport. Ik ben fysiek fitter en ook mentaal gezien vind ik het heerlijk mijn hoofd leeg te maken in de sportschool, het liefst tijdens een motiverende groepsles met goede muziek, of in het zwembad. Ik hou vooral van afwisseling tijdens het sporten, dus ik volg verschillende lessen. De ene keer doe ik meer aan cardio, de andere keer ligt de focus op krachttraining.

Volg ons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *