Beste push up bars (opdruksteunen) in 2022

pushup bar training

Push up bars zijn een van de simpelste, mobielste, maar tegelijkertijd wel handigste trainingsproducten die je in huis kunt hebben. De voorwerpen hebben talloze voordelen, zijn op verschillende manieren voor verschillende oefeningen bruikbaar en zijn ook nog eens licht en compact.

Waarom push up bars?

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor push up bars? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Als eerst is het zo dat push up bars geschikt zijn voor diverse fitnessoefeningen waarmee je bijna je hele lichaam wel aan het werk kunt zetten. Voor elke fanatieke maar ook mindere fanatieke sporter zijn push up bars producten die in huis eigenlijk niet zouden moeten ontbreken. Al zou je elke dag even 20 keer opdrukken met de bars, en er niet eens een minuut mee bezig zijn zorgen de push up bars al binnen de kortste keren voor resultaat. Ze zorgen voor een prachtig extra resultaat bij mensen die al fitnessen, maar ook voor mooie resultaten voor degene die nog niet fitnessen maar wel thuis enkele oefeningen willen doen. De snelheid waarmee je vooruitgang boekt met push up bars is zeer groot.

pushup bar kopen

Voordelen van push up bars

Zoals net al aangegeven zijn de push up bars erg mobiel, licht, makkelijk verplaatsbaar en compact, maar wat zijn nou eigenlijk de lichamelijke voordelen ervan? Om te beginnen creëer je door met enige regelmaat gebruik te maken van de bars al aardig wat spiermassa en de hoeveelheid zal je verbazen. Je boekt snel vooruitgang in spiermassa, zowel zichtbaar, als wat je zelf zult merken aan je kracht. Daarnaast is het ook nog eens erg goed voor je conditie.

Je uithoudingsvermogen zal vooruitgaan zodra je de push up bars begint te gebruiken. In het begin zul je het bijvoorbeeld zwaar hebben met een bepaald aantal herhalingen van een oefening, maar je zult snel merken dat je het aantal oefeningen wat je in het begin lastig vond binnen de kortste keren op je gemak doet.

Buiten dat het goed is voor je spiermassa, spierkracht en je eigen uithoudingsvermogen zijn push up bars ook goed voor het uithoudingsvermogen van de spier zelf. Verder verbrand je er natuurlijk ongelofelijk veel calorieën mee. Op deze manier zullen push up bars ook de weg zijn om een buikje weg te werken of droog te trainen.

Je traint met verschillende opdrukposities verschillende spiergroepen, maar al met al zul je bij bijna alle push ups in ieder geval je rugspieren, borstspieren, buikspieren, schouders, biceps en triceps trainen. Ook kun je sterkere botten krijgen van de oefening en zal het regelmatig doen van de oefening je kans op hart- en vaatziekten verkleinen en voor een betere bloedsomloop zorgen.

pushup bar

Verschillen tussen soorten push up bars

Push up bars worden ook wel opdruksteunen genoemd. Ze hebben allemaal hetzelfde doel, maar toch zitten er bepaalde verschillen tussen de diverse push up bars. Zo zijn er uiteraard verschillende kleuren beschikbaar naar eenieder zijn wens. Verder worden push up bars van verschillende stoffen gemaakt, waaronder van hout, metaal en kunststof. Het gedeelte van de push up bar die je zelf vastpakt met je hand is dusdanig gemaakt dat je optimale grip hebt, maar ook hierin kunnen enkele verschillen zitten. Zo is het ene handgrapje bijvoorbeeld net iets stroever dan het andere. Een belangrijk verschil tussen de verschillende bars is het maximaal belastbaar gewicht. De meeste bars kunnen wel meer dan 100 kilogram aan, maar voor de wat zwaardere sporters is het misschien toch handig een paar te kiezen dat bijvoorbeeld 180 kilogram aan kan. Ook hebben verschillende push up bars verschillende lengtes en is uiteraard niet elk paar even lang.

Tips bij het kopen

Mocht je er voor kiezen push up bars aan te schaffen, houdt dan in ieder geval rekening met een aantal zaken. Zorg dat je sowieso geen push up bars kiest die jouw lichaamsgewicht niet aan kunnen. Zorg dat het handvatje goed is voor jouw hand en je niet de grip die je hebt achteraf te weinig vindt, en zorg dat de bars die je kiest stevig zijn en niet na een aantal keer gebruiken al buigen. Let ook zeker op het formaat, de ene vindt push up bars met een kleine lengte fijn terwijl de ander liever een paar heeft die behoorlijk lang is.

Waar kun je push up bars kopen?

Verschillende oefeningen

Met de push up bars zijn verschillende manieren van opdrukken mogelijk. Het kan zijn dat je het klassieke opdrukken een beetje zat bent en een nieuwe, of juist wat zwaardere uitdaging zoekt. Dan zijn push up bars de perfecte oplossing. Een van de mogelijke manieren om te bars te gebruiken is je armen redelijk ver uit elkaar houden, vervolgens je rug recht houden en langzaam naar beneden zakken. Met je armen ver uit elkaar train je al snel je borst en vooral de buitenkant van je borst. Een wat zwaardere variant van het opdrukken, waarbij je de focus buiten de borst ook nog eens op de triceps en ook wat meer op de rug legt is door je armen dicht langs je lichaam te houden en je lichaam net niet te raken, en je elle bogen naar beneden te laten wijzen. Zak nu langzaam zo diep als je kunt naar beneden en duw jezelf weer omhoog. Je zult merken dat dit een stuk moeilijker is.

Verder kun je zogeheten decline push ups doen. Bij decline push ups plaats je je voeten op een verhoging, bijvoorbeeld een stoel, en plaats je je handen op de push up bars. Houd uiteraard je rug weer recht en zak nu weer langzaam nar beneden en duw jezelf weer terug omhoog. Dit zal weer een stapje zwaarder zijn. Verder kun je nog de push up bars weer ver uit elkaar zetten, zodanig ver dat als je je beide armen volledig uitstrekt de bars in je handpalm komen, en dan kun je proberen met een rechte rug je borst zo’n 20 centimeter van de grond te houden terwijl je de push up bars vasthoudt. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Span ten alle tijden gedurende de push ups je buik aan, en vraag indien nodig iemand te controleren of je je rug wel daadwerkelijk recht houdt gedurende de beweging, om geen eventuele rugklachten tegemoet te lopen

Als je het jezelf echt moeilijk wilt maken en een zwaardere stap wilt maken kun je de one-arm push up proberen. Zoals het woord al zegt, opdrukken met 1 arm dus. Houdt hierbij je pols recht en zorg dat je deze niet verbuigt tijdens deze oefening, want dat kan zorgen voor pottenbreuken, kneuzingen of gewrichtspijn.

pushup bar oefeningen

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 242 Average: 4.5]
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.

Volg ons

3 Responses

  1. Ik heb een vraag…hoe doe je 1 arm pushups op deze stangen zonder je evenwicht te verliezen?
    Gewoon op de grond met je handpalm of vuist leg ik mn andere arm op mn rug,( is al wat wankel), zijn er oefeningen om hier langzaam aan te wennen zoals met de éénarm pullup waar je je hand van je andere om de pols doet van je arm waarmee je de pullup doet, terwijl je je omhoogtrekt net zolang tot je dat zonder dat te doen kan met 1 arm?

  2. Hoi, ik heb een vraag over push up bars: mijn zoon van 14 wilt een set push up bars met een bord eronder, met kleurtjes voor de verchillende oefeningen. Wat is beter, losse push up bars, of die met het bord? Hebben jullie ervaring mee?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *