Beste hometrainers in 2021


vrouw op hometrainer thuis

Een hometrainer is ideaal als je binnen wilt kunnen fietsen. Nederland is een echt fietsland. Het telt bijna 23 miljoen fietsen, wat neerkomt op 1,3 fiets per Nederlander. Nergens te wereld worden de elementen zo moedig getrotseerd op het stalen ros als door ons Nederlanders!

Ook de wielrensport heeft in de afgelopen jaren snel aan populariteit gewonnen. Nog nooit waren er in Nederland zo veel hobby fietsers actief; jong, oud, man, vrouw, beginnend en ervaren!

In dit artikel leer je waar je op moet letten bij het aanschaffen van een hometrainer.

Voor wie is de hometrainer geschikt?

De hometrainer is geschikt voor iedereen die op een leuke manier wil werken aan zijn of haar conditie of de fietshobby in de winter comfortabel wil blijven doorzetten.

Zeker wanneer je een gezondere levensstijl ambieert is een hometrainer een zeer nuttige aanschaf. Je fietst jezelf in shape en verbrandt hierbij de nodige calorieën.

De hometrainer sluit aan bij alle ervaringsniveaus. Het maakt dus niet uit of je al jaren ervaring hebt of net begint. Daarnaast kan je er met elk persoonlijk doel mee uit de voeten: van rustig fietsen tot aan keihard trainen. En er zijn nog meer voordelen te noemen.

Gemak

De drempel om te gaan trainen wordt kleiner omdat je je huis niet uit hoeft. Je verliest geen tijd met van en naar de sportschool reizen.

Je hebt niet te maken met de drukte in de sportschool en het moeten wachten op apparaten die bezet zijn.

Je sport in je eigen, vertrouwde omgeving waarna je heerlijk gebruik kunt maken van je eigen badkamer. Efficiënt en makkelijk!

Goede investering

Een abonnement bij een sportschool is vaak prijzig. Voor je het weet zit je vast aan een meerjarig abonnement. Wanneer je bij ziekte, verhuizen of tijdgebrek niet in staat bent om de sportschool frequent te bezoeken is het weggegooid geld.

Een hometrainer is in dat kader een veel economischere investering: het is eenmalig, goedkoop en gaat jaren mee. En wanneer je besluit een ander model te kopen kan je je huidige hometrainer verkopen. Dit brengt wat extra’s op dat je direct kunt investeren in een nieuw en beter model.

hometrainen binnen

Verschillende soorten en voordelen

Als je op zoek gaat naar een hometrainer zul je er al snel achter komen dat er erg veel mogelijkheden zijn. Voor de leek kan dit erg verwarrend werken, want ze lijken allemaal op elkaar. Toch zijn er veel verschillen aan te wijzen die van invloed kunnen zijn op jouw uiteindelijke keuze. Zo is het bijvoorbeeld van belang om te kijken naar het gewicht van de hometrainer. Hierin geldt: hoe zwaarder het apparaat, hoe hoger de kwaliteit van het apparaat. Dit heeft voornamelijk te maken met stabiliteit. Op het moment dat je flink tekeergaat op je hometrainer zou het vervelend zijn als deze omvalt of heen en weer gaat schudden. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het gewicht van het apparaat.

Wil jij voornamelijk vet verbranden? Dan is het belangrijk om een hometrainer te kiezen die voorzien is van een hartslagmeter. Belastbaar gewicht is ook iets om goed naar te kijken. Het spreekt eigenlijk voor zich: je apparaat moet jou wel kunnen tillen. Net als de versnellingen op een fiets heeft ook een hometrainer verschillende niveaus van weerstand. Ook hier geldt: hoe meer weerstand niveaus er op de hometrainer zitten, hoe hoger de kwaliteit van het apparaat. Naast deze verschillen is er nog een eigenschap die bij alle hometrainers ander is, namelijk de crank. Dit is het verbindingsstuk van de aandrijfas tot de trapper. Dit verbindingsstuk kan bestaan uit één, twee of drie onderdelen.

En je raadt het al: hoe meer onderdelen, hoe beter het apparaat. Uiteindelijk zullen deze verschillende eigenschappen een invloed hebben op de prijs van de hometrainer. Bedenk dus goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn om zo tot een goede prijs/kwaliteitsverhouding te komen.

Welke oefeningen kan ik doen?

Om te kijken welke oefeningen voor jou geschikt zijn is het allereerst van belang om te kijken op welk niveau je zit. Het kan zijn dat je al jaren bezig bent met sporten, of dat je vandaag voor het eerst hebt gehoord van een hometrainer. In beide gevallen is het natuurlijk logisch dat er verschillende gradaties bestaan binnen het oefenprogramma.

Wat zou je voor oefening kunnen doen als je een beginner bent?

Je kan dan het beste starten met een simpel fiets programma. Je moet dan denken aan een training van ongeveer 15 minuten. Begin eerst met een warming-up van 4 minuten. Tijdens een warming-up is het de bedoeling dat je in een rustig tempo fietst. Zorg ervoor dat je tijdens deze fase de stand gebruikt met de minste weerstand. Daarna ga je echt trainen. 7 minuten lang op een stevig tempo blijven fietsen, op een hoger weerstandsniveau. Kijk wel uit dat je niet te hard van stapel loopt. Het is namelijk niet de bedoeling om volledig buiten adem te raken. Zodra de 7 minuten erop zitten is het tijd voor de cooling-down. In essentie is dit hetzelfde als de warming-up. Bouw de weerstand rustig af totdat deze weer op hetzelfde niveau als tijdens de warming-up en doe dit 4 minuten lang. Zo heb je een mooi programma afgerond.

De wat meer ervaren sporter mag best een tandje bijzetten.

Het wordt aangeraden om in deze fase een programma te doen dat maximaal 30 minuten duurt. Ga op de hometrainer zitten en kies een goede weerstand en probeer dit een half uur vol te houden. Een fijne training voor de gemiddelde sporter. Ben je een ervaren sporter? Dan wordt het echt afzien met een intervaltraining. Dit houdt in dat je afwisselend heel snel en heel langzaam fietst. Ga eerst 12 seconden heel snel fietsen en pak daarna weer 15 seconden rust. Om een goed resultaat te behalen is het belangrijk dat je dit ongeveer 25 minuten per dag doet. Mocht dit nog steeds te makkelijk voor je zijn kun je altijd de tijden verhogen. Probeer maar 30 seconden heel snel te fietsen, of zelfs 50 seconden. Het ligt er maar net aan wat jij als sporter aan kunt.

hometrainer samen

 

Waar moet je op letten bij de aanschaf, en wat zijn de verschillen?

Als je opzoek gaat naar een hometrainer zul je er al snel achter komen dat er verschillende mogelijkheden zijn. Zeker wanneer het de eerste keer is dat je een hometrainer aanschaft kan al die keuze wat verwarrend werken.

Hier moet je op letten wanneer je een hometrainer aanschaft.

Gewicht

Het is van belang om te kijken naar het totale gewicht van de hometrainer. Hierin geldt: hoe zwaarder het apparaat, hoe stabieler. Op het moment dat je flink tekeergaat op je hometrainer is het vervelend wanneer deze heen en weer schudt. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het gewicht van het apparaat.

Hartslagmeter

Wil jij op basis van je hartslag verschillende doelen verwezenlijken? Dan is het belangrijk om een hometrainer te kiezen die voorzien is van een hartslagmeter. Op basis van je hartslag kun je onder andere het ritme voor optimale vetverbranding vaststellen.

Belastbaar gewicht

Wanneer je wat zwaarder bent is het van belang om goed naar het belastbaar gewicht te kijken. Het apparaat moet natuurlijk in staat zijn om je te kunnen houden.

Er zijn verschillende modellen beschikbaar voor sporters die zwaarder zijn dan gemiddeld. Deze worden verderop in dit artikel beschreven.

Weerstand niveaus

Net als de versnellingen op een fiets heeft ook een hometrainer verschillende niveaus van weerstand. Ook hier geldt: hoe meer weerstand niveaus er op de hometrainer zitten, des te gevarieerder je in staat bent om er mee te trainen.

Crank

De crank is het verbindingsstuk van de aandrijfas tot de trapper. De belasting komt samen in de crank. Als de crank van onvoldoende kwaliteit is zal deze sneller slijten.

Dit verbindingsstuk kan bestaan uit één, twee of drie onderdelen. Dit zegt iets over hoe makkelijk (of moeilijk) de crank van de fiets is af te halen. Een 3-delige crank is het makkelijkst van de fiets te halen en te repareren of te vervangen.

Vliegwiel

Hoe zwaarder het gewicht van het vliegwiel, hoe vloeiender de fiets ervaring. Ben je een ervaren fietser dan past een zwaarder vliegwiel beter bij je.

Bedenk dus goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn om zo tot een goede beslissing te komen ten aanzien van je behoefte in combinatie met de prijs-kwaliteitverhouding.

Goedkoopste hometrainers tot 300 euro.

Een goede hometrainer hoeft niet veel te kosten, je kunt gemakkelijk een hometrainer kopen onder de 300 euro waar je al je oefeningen mee kunt doen. Natuurlijk heb je geen geavanceerden functionaliteiten maar die heb je in principe niet nodig en zijn alleen maar luxe.

Deze hometrainers hebben vaak geen verstelbare onderdelen zoals een stoel of verstelbare handvatten. Deze hometrainers zijn dus vaak minder comfortabel als duurdere varianten.

Beste prijs-kwaliteit verhouding (300-800 euro)

Zoek je een hometrainer met meer functionaliteiten maar nog wel lettend op uw budget dan kan dat ook. De hometrainers hieronder hebben een goede prijs kwaliteit verhouding, en bieden ook nog goede functionaliteiten aan. Deze modellen komen ook vaak met meerdere training programma’s die je helpen om je doelen na te streven.

Beste hometrainers voor thuis (800-1500 euro)

Gebruik jij je fiets of hometrainer vaker dan gemiddeld dan is het van belang dat je voor kwaliteit gaat. Onderstaande hometrainers zijn ideaal voor mensen die meerdere keren per maand fietsen of langere trainingen willen volgen en daarbij ook gegevens over hun training willen verzamelen.

Deze hometrainers zijn een stuk comfortabeler omdat ze bijvoorbeeld verstelbare stoelen en handvatten hebben. Ook zijn de voetsteunen van betere kwaliteit die beter je voeten vast houden tijden intensieve trainingen.

Deze hometrainers verbinden met je telefoon of tablet om zo bijvoorbeeld muziek af te spelen of je trainingsresultaten te kunnen bekijken. En ze hebben geïntegreerde ventilatoren om je koel te houden tijdens trainingen.

Deze hometrainers hebben tevens een programma om je hartslag mee te monitoren. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent je hartslag op het juiste niveau te houden zodat je het meeste vet verbrandt.

€1.195,00
in stock
Fitnesskoerier.nl
€1.595,00
in stock
Fitnesskoerier.nl

Professionele hometrainers (1500+)

Deze hometrainers zijn van professionele kwaliteit. Ze gaan lang mee vanwege de uitstekende kwaliteit. Daarnaast bevatten ze ook alle functionaliteiten die je wilt terugvinden op een hometrainer. De meeste sportscholen kunnen met hun hometrainers niet tippen aan deze kwaliteit.

Deze hometrainers hebben ook vaak zwaardere vliegwielen zodat je de fiets ervaring een stuk vloeiender ervaart

Dus als je zoekt naar de beste hometrainers met de meeste features en die super comfortabel zitten dan is dit zeker een goede keuze.

€1.695,00
in stock
Fitnesskoerier.nl
€1.799,00
in stock
Bol.com
€1.850,00
in stock
Fitnesskoerier.nl

Hometrainers met lage instap (geschikt voor ouderen)

Deze hometrainers zijn ideaal voor senioren, sporters die herstellen van een blessure of mensen die slechter ter been zijn. Bij deze modellen hoeft u niet op de hometrainer te “klimmen” maar neem je gemakkelijk plaats.

Deze modellen met stoel lijken erg op ligfietsen. Dit zijn fietsen met een verstelbare stoel en een groot oppervlakte om op te zitten.

Niet alleen het zitvlak is aangepast, de gehele hometrainer is zo ontworpen dat hij geschikt is voor de minder mobiele fietser.

€349,00
in stock
Thuisatleet.nl
€1.295,00
in stock
Fitnesskoerier.nl
€1.895,00
in stock
Fitnesskoerier.nl

Hometrainers met scherm

Je hebt in verschillende prijsklassen hometrainers met een scherm. Op dit scherm kun je, afhankelijk van het model, tv kijken (inclusief youtube en netflix), trainingsprogramma’s afspelen, muziek luisteren en real time je progressie bijhouden.

De functionaliteiten verschillen per model en prijsklasse. De meer geavanceerde modellen stellen je ook in staat om apps te koppelen via een bluetooth verbinding.

In de overzichten van de hometrainers hierboven zijn de modellen met een scherm ook meegenomen.

Hometrainers voor lange mensen

Voor lange mensen is het extra belangrijk dat de fiets in hoogte verstelbaar is. Gelukkig kun je bij vrijwel alle modellen tegenwoordig de hoogte van het zadel aanpassen.

Belangrijk is om bij ieder model te kijken naar de maximale hoogte van de hometrainer. Deze maximale hoogte is in elke beschrijving terug te vinden. Zo vind je de fiets die bij je past.

Hometrainers voor zware mensen

Wanneer je zwaarder bent dan gemiddeld is het van belang dat je kijkt naar het belastbaar gewicht. Met name bij de meer basis modellen kan het zijn dat het belastbaar gewicht tot 100kg is. Ben je zwaarder dan 100kg dien je een model te kiezen dat dit gewicht kan dragen. Er zijn ook modellen die 120kg kunnen dragen, oplopend tot 180kg.

Maak van je wielrenfiets een hometrainer

Ben je in het bezit van een goede racefiets en heb je helemaal geen zin om geld uit te geven aan een hometrainer dan is er goed nieuws: je kan jouw fiets indoor gaan gebruiken alsof het een hometrainer is.

Op deze manier kan je jouw eigen vertrouwde fiets blijven gebruiken, staat deze niet de hele winter stil en hoef je minder aanvullende kosten te maken om toch lekker te kunnen blijven fietsen.

Om je fiets om te bouwen voor indoor gebruik heb je een trainer nodig. Hiermee wordt geen coach bedoeld. De trainer is het apparaat waar je je fiets in zet zodat deze indoor gebruikt kan worden. Er zijn verschillende soorten trainers.

Rollerbank

Hierbij staat je fiets los op 3 verschillende rollen. Deze trainer is makkelijk mee te nemen maar het gebruik vergt enige oefening. Het gebruik van deze trainer geeft je een relatief ‘vrij’ gevoel maar is minder geschikt voor beginners.

Wheel-on trainers

In tegenstelling tot de rollerbank staat je fiets bij de wheel-on trainer vast. Het mechanisme zorgt voor weerstand op het achterwiel zodat je op verschillende niveaus kunt fietsen. Bij deze trainer hoef je verder geen moeilijke aanpassingen te maken aan je fiets. Dit maakt het een eenvoudige trainer om mee te werken.

Direct drive trainer

Dit is de duurste variant van de 3 trainers die hier worden besproken. Voor het gebruik van de direct drive trainer vervang je je achterwiel door de trainer. Het installeren en fiets klaarmaken van de trainer vergt dus wat extra werk. Maar het gevoel dat je krijg als je fietst met de direct drive trainer komt het dichts in de buurt van een echte rit in de buitenlucht.

Smart fietsen

Via verschillende apps is het tegenwoordig mogelijk om de volledige fiets ervaring naar binnen te halen. Door je fiets en trainer aan te sluiten op een tv-scherm dat je voor de fiets plaatst creëer je de absolute fiets ervaring in je eigen woonkamer.

De software zorgt ervoor dat jouw training correspondeert met de door jouw uitgekozen race. Via honderden opnames van verschillende bekende en minder bekende wielrenetappes en andere fietsraces lijkt het alsof je zelf door de Alpen of de Pyreneeën fietst.

De software die in deze apps aanwezig is maakt het ook mogelijk om interactie te hebben met andere gebruikers. Zo ben je in staat om een-op-een of als team te fietsen tegen anderen fietsers en uitslagen en resultaten met elkaar te delen.

Alle onderdelen die je nodig hebt om de ultieme fietservaring ook indoor te beleven kunnen apart van elkaar worden gekocht.

Je kan er ook voor kiezen om alle apparatuur als geheel te kopen (trainer, scherm en software) zodat je eenvoudig een professionele setup thuis hebt staan.

Hometrainers voor kinderen

Er zijn ook speciale modellen beschikbaar voor kinderen. Dit is de ideale manier om al op jonge leeftijd het plezier van het fietsen te ervaren.

De modellen voor kinderen zijn uiteraard kleiner dan de normale modellen. Daarbij zijn ze in hoogte verstelbaar zodat ze mee kunnen  groeien met het kind.

Daarnaast zijn de hometrainers qua design aangepast aan wat kinderen aanspreekt aan kleur en thema’s.

hometrainer binnen

Trainingsprogramma’s

De meeste hometrainers komen standaard met een breed scala aan verschillende trainingsprogramma’s. Deze programma’s zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren fietsers.

Intervaltraining

De interval trainingen kun je uitvoeren op verschillende niveaus. Interval wil zeggen dat je een hoog en een laag tempo met elkaar afwisselt. Dus periodes van rustig fietsen worden afgewisseld met korte, felle sprints. In een korte tijd schiet je hartslag omhoog.

Interval trainingen zijn vanwege de piek intensiteit korter van duur dan duurtrainingen.

Duurtraining

Tijdens een duurtraining hou je voor langere tijd hetzelfde fietstempo aan. De hometrainer zal op het display/scherm aangeven wat je snelheid is en hoeveel kilometer je reeds hebt afgelegd. Een duurtraining kan oplopen tot meerdere uren per sessie.

Naast de interval- en duurtrainingen die standaard op de hometrainer aanwezig zijn bieden sommige modellen ook de gelegenheid om zelf een training in elkaar te zetten. Op die manier stel je een training samen die volledig is afgestemd op jouw behoefte.

Ben je opzoek naar een trainingsschema voor op de hometrainer voor beginners, lees dan dit artikel.

Zo, met deze tips en tricks ben jij er helemaal klaar voor. Nog één laatste maar zeker niet onbelangrijke tip: zorg altijd voor voldoende water tijdens je oefening! En denk eraan: geld maakt niet gelukkig, gezond zijn wel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 236 Average: 4.5]
Delen
 • 87
 • 23
 • 16
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  126
  Shares
 •  
  126
  Shares
 • 87
 • 23
 • 16
 •  
 •  
 •  
 •  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *