Denk je erover na om een hometrainer te bestellen? Goed idee! Want met hometrainers kun je door weer en wind fiesten! Logisch gezien het feit een hometrainer vrijwel altijd binnen staat. Een hometrainer is een ideaal fitnessapparaat waarmee je conditie kunt opbouwen en aan je gewicht kunt werken. Vooral voor mensen die meer conditie willen opbouwen, zich energieker willen voelen en van de overtollige kilo’s af willen, is een hometrainer fiets echt een perfect apparaat!
Goedkoopste hometrainers tot 300 euro.
Een goede hometrainer hoeft niet veel te kosten, je kunt gemakkelijk een hometrainer kopen onder de 300 euro waar je al je oefeningen mee kunt doen. Natuurlijk heb je geen geavanceerden functionaliteiten maar die heb je in principe niet nodig en zijn alleen maar luxe. Deze hometrainers hebben vaak geen verstelbare onderdelen zoals een stoel of verstelbare handvatten. Deze hometrainers zijn dus vaak minder comfortabel als duurdere varianten.
Beste prijs-kwaliteit verhouding (300-800 euro)
Zoek je een hometrainer met meer functionaliteiten maar nog wel lettend op uw budget dan kan dat ook. De hometrainers hieronder hebben een goede prijs kwaliteit verhouding, en bieden ook nog goede functionaliteiten aan. Deze modellen komen ook vaak met meerdere training programma’s die je helpen om je doelen na te streven.
Beste hometrainers voor thuis (800-1500 euro)
Gebruik jij je fiets of hometrainer vaker dan gemiddeld dan is het van belang dat je voor kwaliteit gaat. Onderstaande hometrainers zijn ideaal voor mensen die meerdere keren per maand fietsen of langere trainingen willen volgen en daarbij ook gegevens over hun training willen verzamelen.
Deze hometrainers zijn een stuk comfortabeler omdat ze bijvoorbeeld verstelbare stoelen en handvatten hebben. Ook zijn de voetsteunen van betere kwaliteit die beter je voeten vast houden tijden intensieve trainingen.
Deze hometrainers verbinden met je telefoon of tablet om zo bijvoorbeeld muziek af te spelen of je trainingsresultaten te kunnen bekijken. En ze hebben geïntegreerde ventilatoren om je koel te houden tijdens trainingen. Deze hometrainers hebben tevens een programma om je hartslag mee te monitoren. Dit zorgt ervoor dat je in staat bent je hartslag op het juiste niveau te houden zodat je het meeste vet verbrandt.
Professionele hometrainers (1500+)
Deze hometrainers zijn van professionele kwaliteit. Ze gaan lang mee vanwege de uitstekende kwaliteit. Daarnaast bevatten ze ook alle functionaliteiten die je wilt terugvinden op een hometrainer. De meeste sportscholen kunnen met hun hometrainers niet tippen aan deze kwaliteit.
Deze hometrainers hebben ook vaak zwaardere vliegwielen zodat je de fiets ervaring een stuk vloeiender ervaart Dus als je zoekt naar de beste hometrainers met de meeste features en die super comfortabel zitten dan is dit zeker een goede keuze.
Hometrainers met lage instap (geschikt voor ouderen)
Deze hometrainers zijn ideaal voor senioren, sporters die herstellen van een blessure of mensen die slechter ter been zijn. Bij deze modellen hoeft u niet op de hometrainer te “klimmen” maar neem je gemakkelijk plaats.
Deze modellen met stoel lijken erg op ligfietsen. Dit zijn fietsen met een verstelbare stoel en een groot oppervlakte om op te zitten. Niet alleen het zitvlak is aangepast, de gehele hometrainer is zo ontworpen dat hij geschikt is voor de minder mobiele fietser.
Hometrainers voor lange mensen
Voor lange mensen is het extra belangrijk dat de fiets in hoogte verstelbaar is. Gelukkig kun je bij vrijwel alle modellen tegenwoordig de hoogte van het zadel aanpassen. Belangrijk is om bij ieder model te kijken naar de maximale hoogte van de hometrainer. Deze maximale hoogte is in elke beschrijving terug te vinden. Zo vind je de fiets die bij je past.
Hometrainers voor zware mensen
Wanneer je zwaarder bent dan gemiddeld is het van belang dat je kijkt naar het belastbaar gewicht. Met name bij de meer basis modellen kan het zijn dat het belastbaar gewicht tot 100kg is. Ben je zwaarder dan 100kg dien je een model te kiezen dat dit gewicht kan dragen. Er zijn ook modellen die 120kg kunnen dragen, oplopend tot 180kg.
Voor wie is de hometrainer geschikt?
De hometrainer is geschikt voor iedereen die op een leuke manier wil werken aan zijn of haar conditie of de fietshobby in de winter comfortabel wil blijven doorzetten. Zeker wanneer je een gezondere levensstijl ambieert is een hometrainer een zeer nuttige aanschaf. Je fietst jezelf in shape en verbrandt hierbij de nodige calorieën. De hometrainer sluit aan bij alle ervaringsniveaus. Het maakt dus niet uit of je al jaren ervaring hebt of net begint. Daarnaast kan je er met elk persoonlijk doel mee uit de voeten: van rustig fietsen tot aan keihard trainen. En er zijn nog meer voordelen te noemen.
Gemak dient de mens
De drempel om te gaan trainen wordt kleiner omdat je het huis niet uit hoeft. Je verliest geen tijd met van en naar de sportschool reizen. Je hebt ook niet te maken met de drukte in de sportschool en het moeten wachten op apparaten die bezet zijn. Je sport in je eigen, vertrouwde omgeving waarna je heerlijk gebruik kunt maken van je eigen badkamer. Efficiënt en makkelijk!
Goede investering
Een abonnement bij een sportschool is vaak prijzig. Voor je het weet zit je vast aan een meerjarig abonnement. Wanneer je bij ziekte, verhuizen of tijdgebrek niet in staat bent om de sportschool frequent te bezoeken is het weggegooid geld.
Een hometrainer is in dat kader een veel economischere investering: het is eenmalig, goedkoop en gaat jaren mee. En wanneer je besluit een ander model te kopen kan je je huidige hometrainer verkopen. Dit brengt wat extra’s op dat je direct kunt investeren in een nieuw en beter model.
Verschillende soorten en voordelen
Als je op zoek gaat naar een hometrainer zul je er al snel achter komen dat er erg veel mogelijkheden zijn. Voor de leek kan dit erg verwarrend werken, want ze lijken allemaal op elkaar. Toch zijn er veel verschillen aan te wijzen die van invloed kunnen zijn op jouw uiteindelijke keuze. Zo is het bijvoorbeeld van belang om te kijken naar het gewicht van de hometrainer. Een zwaardere hometrainer is simpelweg kwalitatief beter. Dit heeft voornamelijk te maken met stabiliteit. Op het moment dat je flink tekeergaat op je hometrainer zou het vervelend zijn als deze omvalt of heen en weer gaat schudden. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar een zware hometrainer.
Wil jij voornamelijk vet verbranden? Dan is het belangrijk om een hometrainer te kiezen die voorzien is van een hartslagmeter. Belastbaar gewicht is ook iets om goed naar te kijken. Het spreekt eigenlijk voor zich: je apparaat moet jou wel kunnen tillen. Net als de versnellingen op een fiets heeft ook een hometrainer verschillende niveaus van weerstand. Ook hier geldt: hoe meer weerstand niveaus er op de hometrainer zitten, hoe hoger de kwaliteit van het apparaat. Naast deze verschillen is er nog een eigenschap die bij alle hometrainers ander is, namelijk de crank. Dit is het verbindingsstuk van de aandrijfas tot de trapper. Dit verbindingsstuk kan bestaan uit één, twee of drie onderdelen.
En je raadt het al: hoe meer onderdelen, hoe beter het apparaat. Uiteindelijk zullen deze verschillende eigenschappen een invloed hebben op de prijs van de hometrainer. Bedenk dus goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn om zo tot een goede prijs/kwaliteitsverhouding te komen. Is het vreemd om als beginnende sporter en semi professioneel apparaat te kopen? Totaal niet! Want je hebt hier enorm veel profijt van. Dus als je het kunt spenderen is het verstandig om ook iets meer geld aan een hometrainer uit te geven.
Welke oefeningen kan ik doen?
Om te kijken welke oefeningen voor jou geschikt zijn is het allereerst van belang om te kijken op welk niveau je zit. Het kan zijn dat je al jaren bezig bent met sporten, of dat je vandaag voor het eerst hebt gehoord van een hometrainer. In beide gevallen is het natuurlijk logisch dat er verschillende gradaties bestaan binnen het oefenprogramma.
Wat zou je voor oefening kunnen doen als je een beginner bent?
Je kan dan het beste starten met een simpel fiets programma. Je moet dan denken aan een training van ongeveer 15 minuten. Begin eerst met een warming-up van 4 minuten. Tijdens een warming-up is het de bedoeling dat je in een rustig tempo fietst. Zorg ervoor dat je tijdens deze fase de stand gebruikt met de minste weerstand. Daarna ga je echt trainen. 7 minuten lang op een stevig tempo blijven fietsen, op een hoger weerstandsniveau. Kijk wel uit dat je niet te hard van stapel loopt. Het is namelijk niet de bedoeling om volledig buiten adem te raken. Zodra de 7 minuten erop zitten is het tijd voor de cooling-down. In essentie is dit hetzelfde als de warming-up. Bouw de weerstand rustig af totdat deze weer op hetzelfde niveau als tijdens de warming-up en doe dit 4 minuten lang. Zo heb je een mooi programma afgerond.
De wat meer ervaren sporter mag best een tandje bijzetten.
Het wordt aangeraden om in deze fase een programma te doen dat maximaal 30 minuten duurt. Ga op de hometrainer zitten en kies een goede weerstand en probeer dit een half uur vol te houden. Een fijne training voor de gemiddelde sporter. Ben je een ervaren sporter? Dan wordt het echt afzien met een intervaltraining. Dit houdt in dat je afwisselend heel snel en heel langzaam fietst. Ga eerst 12 seconden heel snel fietsen en pak daarna weer 15 seconden rust. Om een goed resultaat te behalen is het belangrijk dat je dit ongeveer 25 minuten per dag doet. Mocht dit nog steeds te makkelijk voor je zijn kun je altijd de tijden verhogen. Probeer maar 30 seconden heel snel te fietsen, of zelfs 50 seconden. Het ligt er maar net aan wat jij als sporter aan kunt.
Tip! Koop een hometrainer met een zwaarder vliegwiel. Een zwaarder vliegwiel zorgt voor meer weerstanden en dan kun je ook veel intensiever trainen.
Planmatige work out
Het is in ieder geval van belang om met een hometrainer een planmatige work out te hanteren, want sporadisch of zo nu en dan wat kilometers fietsen zet weinig zoden aan de dijk. Je moet stelselmatig en bewust fietsen om het maximale resultaat te behalen. “Waar haal ik de tijd vandaan?!”. Ja, die smoes horen we vaker, maar met een hometrainer gaat die zon niet op. Het apparaat staat gewoon in je huis en je hebt vast en zeker een moment dat je er even op kunt stappen. Al is het maar een half uurtje.
Waar moet je op letten bij de aanschaf, en wat zijn de verschillen?
Als je opzoek gaat naar een hometrainer zul je er al snel achter komen dat er verschillende mogelijkheden zijn. Het assortiment hometrainers is divers en bieden verschillende exemplaren aan voor zowel beginnende als ervaren fietsers en sporters.
Beginnende sporters kiezen vaker voor een lage instap, omdat ze dan niet veel geld kwijt zijn, maar het is juist van belang om de beste hometrainer te kopen. De beste hometrainer voor jou zorgt ervoor dat je het apparaat goed gaat gebruiken. Alleen al om het feit dat je het anders zonde van je geld vindt. Een lekkere stok achter de deur om de tijd vrij te maken en om het apparaat te stappen. Hier moet je op letten wanneer je een hometrainer aanschaft;
Gewicht
Het is van belang om te kijken naar het totale gewicht van de hometrainer. Hierin geldt: hoe zwaarder het apparaat, hoe stabieler. Op het moment dat je flink tekeergaat op je hometrainer is het vervelend wanneer deze heen en weer schudt. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het gewicht van het apparaat.
Hartslagmeter
Wil jij op basis van je hartslag verschillende doelen verwezenlijken? Dan is het belangrijk om een hometrainer te kiezen die voorzien is van een hartslagmeter. Op basis van je hartslag kun je onder andere het ritme voor optimale vetverbranding vaststellen.
Belastbaar gewicht
Wanneer je wat zwaarder bent is het van belang om goed naar het belastbaar gewicht te kijken. Het apparaat moet natuurlijk in staat zijn om je te kunnen houden. Er zijn verschillende modellen beschikbaar voor sporters die zwaarder zijn dan gemiddeld. Deze worden verderop in dit artikel beschreven.
Weerstand niveaus
Net als de versnellingen op een fiets heeft ook een hometrainer verschillende niveaus van weerstand. Ook hier geldt: hoe meer weerstand niveaus er op de hometrainer zitten, des te gevarieerder je in staat bent om er mee te trainen.
Crank
De crank is het verbindingsstuk van de aandrijfas tot de trapper. De belasting komt samen in de crank. Als de crank van onvoldoende kwaliteit is zal deze sneller slijten. Dit verbindingsstuk kan bestaan uit één, twee of drie onderdelen. Dit zegt iets over hoe makkelijk (of moeilijk) de crank van de fiets is af te halen. Een 3-delige crank is het makkelijkst van de fiets te halen en te repareren of te vervangen.
Vliegwiel
Een zwaarder vliegwiel zorgt voor een vloeiende trapbeweging. Ben je een ervaren fietser dan past een zwaarder vliegwiel beter bij je. Bedenk dus goed welke eigenschappen voor jou belangrijk zijn om zo tot een goede beslissing te komen ten aanzien van je behoefte in combinatie met de prijs-kwaliteitverhouding.
Maak van je wielrenfiets een hometrainer
Ben je in het bezit van een goede racefiets en heb je helemaal geen zin om geld uit te geven aan een hometrainer dan is er goed nieuws: je kan jouw fiets indoor gaan gebruiken alsof het een hometrainer is.
Op deze manier kan je jouw eigen vertrouwde fiets blijven gebruiken, staat deze niet de hele winter stil en hoef je minder aanvullende kosten te maken om toch lekker te kunnen blijven fietsen. Om je fiets om te bouwen voor indoor gebruik heb je een trainer nodig. Hiermee wordt geen coach bedoeld. De trainer is het apparaat waar je je fiets in zet zodat deze indoor gebruikt kan worden. Er zijn verschillende soorten trainers.
Rollerbank
Hierbij staat je fiets los op 3 verschillende rollen. Deze trainer is makkelijk mee te nemen maar het gebruik vergt enige oefening. Het gebruik van deze trainer geeft je een relatief ‘vrij’ gevoel maar is minder geschikt voor beginners.
Wheel-on trainers
In tegenstelling tot de rollerbank staat je fiets bij de wheel-on trainer vast. Het mechanisme zorgt voor weerstand op het achterwiel zodat je op verschillende niveaus kunt fietsen. Bij deze trainer hoef je verder geen moeilijke aanpassingen te maken aan je fiets. Dit maakt het een eenvoudige trainer om mee te werken.
Direct drive trainer
Dit is de duurste variant van de 3 trainers die hier worden besproken. Voor het gebruik van de direct drive trainer vervang je je achterwiel door de trainer. Het installeren en fiets klaarmaken van de trainer vergt dus wat extra werk. Maar het gevoel dat je krijg als je fietst met de direct drive trainer komt het dichts in de buurt van een echte rit in de buitenlucht.
Smart fietsen
Via verschillende apps is het tegenwoordig mogelijk om de volledige fiets ervaring naar binnen te halen. Door je fiets en trainer aan te sluiten op een tv-scherm dat je voor de fiets plaatst creëer je de absolute fiets ervaring in je eigen woonkamer.
De software zorgt ervoor dat jouw training correspondeert met de door jouw uitgekozen race. Via honderden opnames van verschillende bekende en minder bekende wielrenetappes en andere fietsraces lijkt het alsof je zelf door de Alpen of de Pyreneeën fietst.
De software die in deze apps aanwezig is maakt het ook mogelijk om interactie te hebben met andere gebruikers. Zo ben je in staat om een-op-een of als team te fietsen tegen anderen fietsers en uitslagen en resultaten met elkaar te delen. Alle onderdelen die je nodig hebt om de ultieme fietservaring ook indoor te beleven kunnen apart van elkaar worden gekocht. Je kan er ook voor kiezen om alle apparatuur als geheel te kopen (trainer, scherm en software) zodat je eenvoudig een professionele setup thuis hebt staan.
Hometrainers voor kinderen
Er zijn ook speciale modellen beschikbaar voor kinderen. Dit is de ideale manier om al op jonge leeftijd het plezier van het fietsen te ervaren. De modellen voor kinderen zijn uiteraard kleiner dan de normale modellen. Daarbij zijn ze in hoogte verstelbaar zodat ze mee kunnen groeien met het kind. Daarnaast zijn de hometrainers qua design aangepast aan wat kinderen aanspreekt aan kleur en thema’s.
Opvouwbare hometrainer
Een opvouwbare hometrainer is makkelijk in gebruik en je kunt de hometrainer makkelijk opbergen als je klaar bent met fietsen en/of trainen. Een opbouwbaar exemplaar doet ook geen afbreuk aan de kwaliteit en je kunt hier zowel intensief op sporten als gewoon lekker op trappen. De beste opvouwbare hometrainer die je op dit moment kunt kopen is de Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike met Rugsteun.
Trainingsprogramma’s
De meeste hometrainers komen standaard met een breed scala aan verschillende trainingsprogramma’s. Deze programma’s zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren fietsers.
Intervaltraining
De interval trainingen kun je uitvoeren op verschillende niveaus. Interval wil zeggen dat je een hoog en een laag tempo met elkaar afwisselt. Dus periodes van rustig fietsen worden afgewisseld met korte, felle sprints. In een korte tijd schiet je hartslag omhoog. Interval trainingen zijn vanwege de piek intensiteit korter van duur dan duurtrainingen.
Duurtraining
Tijdens een duurtraining hou je voor langere tijd hetzelfde fietstempo aan. De hometrainer zal op het display/scherm aangeven wat je snelheid is en hoeveel kilometer je reeds hebt afgelegd. Een duurtraining kan oplopen tot meerdere uren per sessie.
Naast de interval- en duurtrainingen die standaard op de hometrainer aanwezig zijn bieden sommige modellen ook de gelegenheid om zelf een training in elkaar te zetten. Op die manier stel je een training samen die volledig is afgestemd op jouw behoefte.
Ben je opzoek naar een trainingsschema voor op de hometrainer voor beginners, lees dan dit artikel. Zo, met deze tips en tricks ben jij er helemaal klaar voor. Nog één laatste maar zeker niet onbelangrijke tip: zorg altijd voor voldoende water tijdens je oefening! En denk eraan: geld maakt niet gelukkig, gezond zijn wel.
De basis
De basis van een hometrainer zijn eenvoudig – het is een fitnessapparaat waarmee je vanuit je huis kunt fietsen en dus een goede training kunt krijgen. Hometrainers zijn geweldig voor mensen die willen trainen zonder de deur uit te hoeven.
1. Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je de machine goed instelt voor optimale comfort. Het is belangrijk dat je stoel op de juiste hoogte en afstand staat, dat het stuur is afgesteld op de lengte van je armen en dat de pedalen je knieën niet raken tijdens het trappen.
2. Als je de fiets hebt afgesteld, concentreer je dan op de juiste vorm bij het fietsen. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt en gedurende de hele sessie een rechte houding aanhoudt, zelfs als dat betekent dat je langzamer gaat dan normaal. Dit helpt blessures te voorkomen tijdens je training.
3. Hometrainers worden meestal geleverd met verschillende instellingen om de intensiteit en de weerstand aan te passen, dus maak gebruik van deze opties om jezelf verder uit te dagen. Naarmate je comfortabeler wordt op de fiets, verhoog je geleidelijk de snelheid of de weerstand voor een nog betere training
4. Houd tijdens het trappen je hartslag in de gaten om in de juiste streefzone te blijven voor maximale vetverbranding en cardiovasculaire voordelen. Als je niet zeker weet hoe dit moet, raadpleeg dan een fitnessprofessional of voedingsdeskundige die je kan helpen een plan op te stellen dat bij je past
5. Vergeet ten slotte niet na elke sessie te stretchen – dit helpt blessures te voorkomen en houdt je spieren soepel. Hometrainers zijn een geweldige manier om in vorm te komen, dus geniet van de rit en heb plezier!
Volg deze tips en je bent in een mum van tijd op weg om een professionele hometrainer te worden. Veel succes!
Veelgestelde vragen over de hometrainer
Wat zijn de voordelen van het gebruik van een hometrainer?
Hometrainers zijn een uitstekende manier om thuis lekker te trainen. Ze hebben weinig impact, zijn gemakkelijk voor de gewrichten, en kunnen, afhankelijk van de instellingen van het toestel, zowel aërobe als krachttraining bieden. Met hometrainers kun je ook je vorderingen bijhouden met een ingebouwd computerpaneel, wat je kan motiveren om je doelen te blijven bereiken.
Hoe kan ik mijn hometrainer goed instellen?
Om veiligheidsredenen is het belangrijk ervoor te zorgen dat alle moeren, bouten, schroeven en andere onderdelen voor elke rit goed vastzitten. Stel bovendien het stuur in op een hoogte die voor jou comfortabel is – niet te laag of te hoog – en zorg ervoor dat het zadel zich op een zodanige afstand van de pedalen bevindt dat je je knieën niet belast bij het trappen.
Wat voor soort weerstand moet ik gebruiken voor mijn hometrainer?
Verschillende toestellen hebben verschillende weerstandsniveaus, dus het is belangrijk om er een te vinden die het beste bij je conditie past. Als algemene richtlijn kun je, als je net begint met hometrainen, het beste kiezen voor een lichte of gemiddelde weerstand; naarmate je meer ervaring krijgt met fietsen, verhoog je de intensiteit door een hogere weerstand te kiezen (door de snelheid of de moeilijkheidsgraad te verhogen).
Hoe weet ik naar welke hartslagzone ik moet streven tijdens het fietsen?
Voor een maximale vetverbranding en cardiovasculaire voordelen tijdens het fietsen op een hometrainer is het belangrijk je hartslag tijdens elke sessie in de gaten te houden en binnen je streefzone te blijven – meestal tussen 50-85% van je maximale hartslag, afhankelijk van leeftijd en conditie. Als je niet zeker weet hoe deze cijfers er specifiek voor jou uitzien, raadpleeg dan een fitnessprofessional of voedingsdeskundige die je kan helpen een individueel plan op te stellen op basis van je doelen en behoeften.
Wat voor onderhoud moet ik verwachten als ik een hometrainer gebruik?
Hometrainers vereisen over het algemeen minimaal onderhoud, maar het is belangrijk om ze regelmatig te inspecteren op losse of gebroken onderdelen die na verloop van tijd gerepareerd of vervangen moeten worden. Bovendien helpt het schoonvegen van de oppervlakken na elk gebruik om je toestel vrij te houden van stof en vuil, dat na verloop van tijd de prestaties kan beïnvloeden als je het niet controleert.