Groepslessen sportschool: welke past bij mij?

Verschillende groepslessen sporten

Een veel gehoord argument om niet naar de sportschool te gaan is omdat het saai zou zijn. Een beetje van apparaat naar apparaat hobbelen en vanuit je intrinsieke motivatie drie setjes van vijftien doen voor de biceps, dan de triceps en ondertussen maar op de klok kijken of je al bijna weg mag.
Als je op die manier naar de sportschool gaat, houdt niemand het lang vol en word je vanzelf zo’n slapend lid, dat elke maand netjes betaalt, maar alleen de eerste twee weken de sportschool van binnen heeft gezien.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Er zijn zat mensen die het heerlijk vinden om al dan niet met hun oortjes in lekker te trainen aan de diverse spiergroepen en hier veel uitdaging in zien en energie van krijgen.

Voor de andere groep, geef de sportschool nog een kans en richt je op de groepslessen!

6 redenen waarom groepslessen zo leuk zijn

Waarom zou je de sportschool nu wel ineens leuk vinden als je aan groepslessen gaat doen? Nou, daar zijn veel verschillende redenen voor te bedenken:

  • Voor de groep staat een ervaren en gecertificeerde instructeur, die getraind is om jou het beste uit je zelf te laten halen;
  • Voor veel groepslessen moet je je van te voren inschrijven. Wat toch een bepaalde druk met zich meebrengt dat je ook daadwerkelijk naar de sportschool gaat. Ook als het koud is..;
  • Je sport met zijn allen. Dit geeft net als bij een teamsport een ‘we doen het met zijn allen gevoel’ terwijl je toch lekker voor jezelf traint en het voor het team niet uitmaakt als jij een push-up minder hebt gedaan;
  • De muziek is zo aangepast aan de verschillende oefeningen, dat je er een flinke boost van krijgt. Al zou je willen, stilstaan is geen optie;
  • Van elke groepsles komen er eens in de paar maanden nieuwe releases. Dat betekent dat er dan weer een compleet nieuwe choreografie klaarstaat, waardoor je spieren niet wennen aan bepaalde oefeningen. Je blijft dus altijd vooruit gaan en het wordt nooit saai;
  • Omdat er zoveel verschillende groepslessen zijn, is er eigenlijk altijd wel iets bij wat jou aanspreekt en wat je leuk vindt, of wat past bij jouw doelen.

Dit zijn nogal wat redenen om de groepslessen een kans te geven!

Zijn groepslessen alleen voor vrouwen?

Groepslessen worden relatief vaker bezocht door vrouwen dan door mannen. Het beeld heerst nog een beetje dat een groepsles wel een jaren 80 aerobic-clubje zal zijn, waar de dames tijdens het kletsen, ook nog wat sportiefs doen tussendoor. Maar niks is minder waar!
Met een groepsles Bodycombat verbrand je al gauw rond de 600 calorieën per les van een uur. En er heeft tijdens een les Bodypump al menig man de gewichten op zijn barbell verlaagd, omdat hij weliswaar normaal gesproken ‘veel zwaarder traint’, maar niet gewend is aan het grote aantal herhalingen en de verschillen in tempo waar je tijdens Bodypump mee te maken krijgt.

Groepslessen sportschool fitness

Alle soorten groepslessen op een rij

Hieronder vind je een lijst met verschillende actuele groepslessen. Per les staat beschreven of de focus meer ligt op krachttraining of meer op conditie, welke materialen er gebruikt worden en de intensiteit van de training. Hoewel je bij verschillende lessen zal lezen dat de intensiteit is aan te passen naar je eigen (conditie)niveau. Ook wordt per les beschreven welke spiergroepen voornamelijk getraind worden. Zo kun je op je gemak bekijken welke les er nu het beste bij je past.
Ook wordt deze lijst regelmatig geactualiseerd, zodat je ook van de nieuwste soorten groepslessen op de hoogte blijft!

Bodypump

Bodypump is een les van Les Mills, een grote aanbieder op het gebied van groepslessen. Voor deze groepsles wordt gebruik gemaakt van een barbell met qua gewicht verschillende schijven, en een step om bijvoorbeeld borstoefeningen op te doen.

Tijdens deze les komen al je spiergroepen aan bod en doe je met relatief lichte gewichten veel herhalingen (REP Effect). Je zal er hierdoor dus niet als een bodybuilder uit komen te zijn, maar werkt aan een strak, sterk en atletisch lichaam.

Overigens zijn er ook sportscholen die hun eigen variant aanbieden onder bijvoorbeeld de naam Pump, of Powerpump. Het voordeel van de Les Mills variant is dat je gegarandeerd elke drie maanden een nieuwe release krijgt met nieuwe muziek en oefeningen, zodat het nooit saai wordt.

Hier zet ik een voorbeeld neer van de tabel (zoals rechts beschreven).

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 2
Krachttraining 4,5
Gebruik van materialen Ja, een barbell met schijven en een step.
Intensiteit training Zeer hoog
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Relatief lichte gewichten, veel herhaling (REP effect).

Je werkt aan een strak, sterk atletisch lichaam.

Groepslessen op sportschool

Bodycombat

Ook een les van Les Mills. Dit is een les voornamelijk om een betere conditie te krijgen, maar ongemerkt word je er ook sterker van. De oefeningen zijn gebaseerd op diverse oosterse vechtsporten, alleen vecht je niet fysiek tegen een ander persoon, maar maak je de bewegingen in de lucht, zonder iemand te raken. Het is in het begin vooral conditioneel pittig, maar doordat je verschillende opties van de instructeur krijgt, kun je blijven trainen op je eigen niveau.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 5
Krachttraining 2
Gebruik van materialen Geen
Intensiteit training Zeer hoog
Spiergroepen Armen, benen en core
Opmerkingen Gebaseerd op diverse oosterse vechtsporten, geen fysiek contact.

Bodystep

Een Les Mills les, waar in de naam al verborgen zit wat je nodig hebt, namelijk een step. Je begint de les vaak met een warming-up, welke relatief eenvoudig te noemen is, maar waar bij je hartslag al wat omhoog gaat. Vervolgens wordt de hartslag steeds verder opgevoerd en worden de passen naast en op de step ingewikkelder. Als je het nog nooit gedaan hebt en je bent motorisch niet heel sterk, kan dit, zeker in het begin, nogal een uitdaging zijn. Maar ook hier krijg je vaak verschillende opties aangeboden. Dus lukt die driedubbele draai niet, dan doe je gewoon een enkele. Een aanrader voor je conditie en spierpijn in je kuiten na de eerste keer gegarandeerd!

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 5
Krachttraining 1
Gebruik van materialen Step
Intensiteit training Hoog
Spiergroepen Voornamelijk benen en billen
Opmerkingen Geschikt voor een snelle conditieopbouw, soms een iets lastigere choreografie.

Groepslessen sportschool corona

Bodybalance

In dit rijtje de laatste Les Mills les. Bodybalance is een goede les om na een of twee dagen een intensieve training te hebben gehad even bij te komen. Maar, dat betekent niet dat Bodybalance niet pittig is. Hoewel de meeste mensen Bodybalance als aanvulling gebruiken, vraagt het wel wat van je kracht, flexibiliteit en uiteraard balans. Het is een beetje een combi van Pilates en Yoga.
Na de training heb je je spieren goed gestretcht en omdat er veel gelet wordt op je ademhaling, voel je je rustig en zen na de les.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 1
Krachttraining 2,5
Gebruik van accessoires Geen
Intensiteit training Relatief laag
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Deze training is niet zo zeer gericht op cardio of kracht, maar voornamelijk op balans en flexibiliteit.

Bodyshape

Bodyshape is een beetje een alles-in-1 les. Niet elke opeenvolgende les is hetzelfde, alleen de opbouw. Er wordt na de warming-up begonnen met een pittige cardio workout, welke het meest wegheeft van aerobics. Na zo’n 25 minuten wordt overgeschakeld naar kracht.

De oefeningen worden de ene keer gedaan met dumbells, dan met elastieken en dan weer met het eigen lichaamsgewicht, wat zwaarder is dan je denkt! Het voordeel van deze les is dat je kracht en cardio combineert en zo dus een full body workout hebt die geen week hetzelfde is.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 4
Krachttraining 3
Gebruik van materialen Ja, verschillend. Soms elastieken, soms dumbells, soms een schijf etc.
Intensiteit training Hoog
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Een prettige afwisseling tussen cardio en kracht.

groepsles pushups met dumbells

Funxtion

Funxtion is een relatief nieuwe groepsles. Hier voer je niet met de hele groep tegelijkertijd dezelfde oefening uit, maar heeft de instructeur vooraf een circuit uitgezet wat helemaal afgewerkt dient te worden.

Na de warming-up start iedereen bij een eigen onderdeel. Dit kan een kettlebell oefening zijn, push-ups, boksen tegen een boksbal of het doen van jumping jacks. Eigenlijk is elke oefening mogelijk met welk sportattribuut ook, of met eigen lichaamsgewicht. Elke oefening wordt een x aantal seconden gedaan (meestal rond de 45 seconden) en dan ga je door naar de volgende oefening.

Ook bij Funxtion is het voordeel dat de les vaak bestaat uit een combinatie van cardio en krachttraining en het is fijn dat je elke oefening op je eigen niveau kan doen. Kan jij 45 push-ups uitvoeren in 45 seconden? Doen! Maar red jij er in die tijd met pijn en moeite drie? Ook dat is goed. Zolang je maar in beweging blijft en let op de juiste techniek. Ieder lijf kan een ander level aan.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 3,5
Krachttraining 3,5
Gebruik van materialen Veel! Van halters tot boksballen, van dumbells tot een springtouw.
Intensiteit training Hoog
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Een complete body workout met oneindig veel mogelijkheden.

XCO

XCO staat voor Extreme Coretraining. Je traint dus met namen je ‘core’, wat wil zeggen je buik- en rugspieren en je heupen. Je doet de XCO oefeningen met een XCO-trainer. Dat is een aluminium buis met grit erin, die in verschillende gewichten te krijgen is. Doordat bij elke beweging het grit van de ene naar de andere kant gaat, worden je spieren en je bindweefsel extra belast, waardoor ze sterker worden. Omdat XCO heel dynamisch is, is het ook meteen een goede conditionele training.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 3,5
Krachttraining 2,5
Gebruik van materialen Ja, een XCO-trainer
Intensiteit training Gemiddeld
Spiergroepen Voornamelijk de core, maar ook armen en benen.
Opmerkingen Een perfecte les om te werken aan een strak lijf.

samen sporten op sportshool

Zumba

Zumba is een les waar je vrolijk van wordt. Je doet fitnessoefeningen op muziek, wat doet denken aan aerobics. Bij Zumba wordt alleen gebruik gemaakt van Zuid-Amerikaanse muziek, zoals salsa en merengue. Hierdoor waan je je op vakantie, terwijl je toch bezig bent met een workout. Soms kunnen de passen wat ingewikkeld zijn, maar ook hier kan je altijd terugvallen op basispassen en de kunst nog even goed bij de wat meer gevorderde Zumba-dansers afkijken om het vervolgens nog eens te proberen.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 3
Krachttraining 1
Gebruik van materialen Geen
Intensiteit training Relatief laag
Spiergroepen Voornamelijk been, maar ook billen en core
Opmerkingen Een les met vrolijke muziek die maakt dat je alleen maar wil bewegen!

 

HIIT
HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Je traint dus gedurende korte tijd heel intens, om vervolgens de hartslag weer omlaag te brengen tijdens een krachtoefening, een balansoefening of met rust. Dat is dus de interval, de tussenruimte, om vervolgens weer hard aan de bak te gaan.
Omdat je lichaam steeds een explosieve prestatie levert tijdens het Intensity deel, verbrand je veel calorieën.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 5
Krachttraining 3,5
Gebruik van materialen Verschillend. Mogelijke materialen zijn een step, halter en dumbells.
Intensiteit training Zeer hoog
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Sowieso altijd cardio, afgewisseld met balans, kracht of rust, om de hartslag weer terug te brengen.

 

Boxing Cardio
Bij Boxing Cardio krijg je de technieken van het boksen aangeleerd, in combinatie met diverse fitnessoefeningen. Dit alles zonder stil te staan, je bent continu in beweging.
In tegenstelling tot bij ‘gewoon’ boksen, heb je geen sparringspartner. Nou, die heb je wel, maar dan in de vorm van een bokzak of –bal.
De les is dus net als Bodycombat niet gericht op fysiek contact, maar vooral op conditie en techniek.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 5
Krachttraining 2
Gebruik van materialen Bokshandschoenen en een bokszak
Intensiteit training Zeer hoog
Spiergroepen Armen, benen en core
Opmerkingen Een les voornamelijk gericht op cardio, maar waar ook veel aandacht wordt besteed aan techniek.

groepslessen op sportschool

Yoga

Yoga wordt steeds populairder. Omdat ons leven steeds drukker wordt, zijn we steeds meer op zoek naar rust en balans. En dat is waar yoga voor staat. Een betere balans tussen lichaam en geest. Tijdens deze groepsles dus geen conditie- en krachttraining, maar met de oefeningen richt je je voornamelijk op het soepel houden van je spieren, het bevorderen van je doorbloeding en dus op je eigen balans, zowel letterlijk als figuurlijk.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 1
Krachttraining 2
Gebruik van materialen Geen
Intensiteit training Relatief laag
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Een les welke zich focust op balans en flexibiliteit.

Pilates


Ook bij pilates wordt er gelet op de balans tussen lichaam en geest, maar tijdens pilates wordt er vooral gewerkt met oefeningen voor de core. Omdat de core ons in balans houdt, is het belangrijk dat deze sterk en in balans is. Dit voorkomt bijvoorbeeld blessures en zorgt voor een betere houding.
Bij pilates gebruik je geen hulpmiddelen, maar train je met je eigen lichaamsweerstand.
Net als Bodybalance is pilates een goede aanvulling op de rest van je sportschema.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 1
Krachttraining 2,5
Gebruik van materialen Geen
Intensiteit training Gemiddeld
Spiergroepen Voornamelijk de core
Opmerkingen Ook bij pilates ligt de nadruk op balans, maar is net iets pittiger te noemen, doordat veel gebruik wordt gemaakt van de eigen lichaamsweerstand.

Aqua Fitness

Heb jij het geluk dat jouw sportschool over een zwembad beschikt? Of heb je een zwembad in de buurt die lessen voor volwassenen aanbiedt? Probeer dan eens Aqua Fitness.
Zoals de naam al zegt doe je tijdens Aqua Fitness diverse fitnessoefeningen in het water. De dumbells zijn van schuimrubber, zodat deze blijven drijven. Je spieren worden sterker en omdat er door het water geen schokbelasting optreedt, is er een zeer laag risico op blessures.
Voor fanatieke sporters kan Aqua Conditie prima worden ingepland op een rustdag, om zo toch in beweging te blijven en de doorbloeding van de spieren te bevorderen.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 2
Krachttraining 2
Gebruik van materialen Schuimrubberen dumbells en een pool noodle
Intensiteit training Relatief laag
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Doordat er in het water geen sprake is van schokbelasting een veilige training om fit en in beweging te blijven.

Aqua Conditie

Zoals ook hier de naam al zegt: je werkt aan je conditie in het water. De opzet van Aqua Conditie is per les verschillend. Vaak begin je met rustig wat banen inzwemmen, waarna je meer gaat werken aan je snelheid en techniek. Verschillende zwemslagen komen aan bod. Ook worden er tijdens Aqua Conditie vaak krachttrainingen in estafettevorm toegevoegd. Je sportmaatje moet bijvoorbeeld zo snel mogelijk vijftig meter zwemmen, terwijl jij je in die tijd moet optrekken aan het startblok. Vervolgens wordt er gewisseld. Zo is ook dit een volledige body workout, waar naast conditie ook op kracht kan worden getraind.

Onderdeel Score(1-5)/opmerkingen
Conditie 4
Krachttraining 2
Gebruik van materialen Soms, een startblok, een vlot of een bal. Zelf een zwembril meenemen is aan te raden.
Intensiteit training Hoog
Spiergroepen Alle spiergroepen
Opmerkingen Voornamelijk gericht op conditie met soms korte krachtelementen tussendoor.

Doe wat je leuk vindt!

Zoals je hebt kunnen lezen biedt een sportschool vaak veel meer dan alleen ‘saaie apparaten’. Dit is namelijk nog maar een greep uit het tegenwoordige aanbod van groepslessen. Per sportschool geldt een ander aanbod. Heb je hierboven iets gezien wat jou aanspreekt, kijk dan eens op de sites bij sportscholen bij jou in de buurt, of zij deze les aanbieden.
Belangrijk bij in beweging komen, is dat je iets doet wat je leuk vindt. Je houdt iets nu eenmaal veel langer vol en je integreert het makkelijker in je toch al drukke schema, als je ergens met plezier naar toe gaat.

Veel succes met de zoektocht naar de groepsles die bij jou past. Of een combinatie daarvan natuurlijk!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 4]
Saskia Kop

Saskia Kop

Mijn naam is Saskia en van kinds af aan schrijf ik graag. Mijn droom is dan ook om ooit nog eens een bestseller te schrijven, maar tot ik daar de tijd voor heb, schrijf ik artikelen over wat mij op het moment druk bezighoudt. Voeding en sport zijn twee van die dingen. Ik hou van lekker eten en koken, maar aangezien ik ook geen achttien meer ben, kan ik niet meer ongestraft alles naar binnen schuiven wat ik lekker vind. Sinds een jaar of tien ben ik dan ook een fanatiek sportschoolbezoekster geworden. Inmiddels doe ik dat allang niet meer alleen om lekker door te kunnen blijven eten, maar ik merk ook dat ik mij stukken beter voel dan wanneer ik niet sport. Ik ben fysiek fitter en ook mentaal gezien vind ik het heerlijk mijn hoofd leeg te maken in de sportschool, het liefst tijdens een motiverende groepsles met goede muziek, of in het zwembad. Ik hou vooral van afwisseling tijdens het sporten, dus ik volg verschillende lessen. De ene keer doe ik meer aan cardio, de andere keer ligt de focus op krachttraining.
Saskia Kop

Saskia Kop

Mijn naam is Saskia en van kinds af aan schrijf ik graag. Mijn droom is dan ook om ooit nog eens een bestseller te schrijven, maar tot ik daar de tijd voor heb, schrijf ik artikelen over wat mij op het moment druk bezighoudt. Voeding en sport zijn twee van die dingen. Ik hou van lekker eten en koken, maar aangezien ik ook geen achttien meer ben, kan ik niet meer ongestraft alles naar binnen schuiven wat ik lekker vind. Sinds een jaar of tien ben ik dan ook een fanatiek sportschoolbezoekster geworden. Inmiddels doe ik dat allang niet meer alleen om lekker door te kunnen blijven eten, maar ik merk ook dat ik mij stukken beter voel dan wanneer ik niet sport. Ik ben fysiek fitter en ook mentaal gezien vind ik het heerlijk mijn hoofd leeg te maken in de sportschool, het liefst tijdens een motiverende groepsles met goede muziek, of in het zwembad. Ik hou vooral van afwisseling tijdens het sporten, dus ik volg verschillende lessen. De ene keer doe ik meer aan cardio, de andere keer ligt de focus op krachttraining.

Volg ons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *