Bodycombat is een les van Les Mills, een van de grootste groepslesaanbieders ter wereld. De les is geïnspireerd op diverse oosterse vechtsporten, zoals tai chi, kung fu, kickboksen, karate en taekwando. Maar let wel, het betreft hier geen vechten tegen een fysieke tegenstander. Alle moves die je maakt, maak je in de lucht. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar je zal zien dat wanneer je een uur fanatiek mee hebt gedaan met deze les, je het zal ervaren als een van de zwaarste groepslessen. Zwaar, maar leuk. In dit artikel kun je erachter komen wat de fysieke voordelen van Bodycombat zijn, hoe een les in zijn werk gaat en natuurlijk of Bodycombat wat voor jou is!
Wat voor materiaal heb ik nodig voor een Bodycombat-les?
Qua materialen is het voor Bodycombat heel simpel: behalve je eigen lichaam heb je niks anders nodig dan een flesje water en een handdoek om je zweetdruppels mee af te vegen. Omdat je niet tegen een fysieke tegenstander ‘vecht’ heb je dus geen bokshandschoenen nodig om je handen te beschermen.
Hooguit kun je voor de buikspieroefeningen die tijdens elke les aan bod komen een matje gebruiken, maar deze zal door elke sportschool die Bodycombat aanbiedt, worden verstrekt.
Welke spieren train ik tijdens Bodycombat?
Bodycombat is een zogenaamde ‘full body workout’. Dat wil zeggen dat tijdens zo’n training de spieren van het hele lichaam aan bod komen. Je traint dus zowel je armen, benen en core (rug en buik). Hoewel er tijdens de lessen dus niet met gewichten wordt gewerkt, maak je zoveel intensieve bewegingen met je lichaam dat je het (zeker na de eerste keer) het de volgende dag zeker zal voelen. Hoewel je niet extreem traint op het volume van je spieren, zorg je wel voor een stuk stevigere spieren en een strak lichaam.
Hoe ziet een Bodycombat-les er nou precies uit?
Zoals meerdere van de bekende groepslessen is Bodycombat een les van Les Mills en elke les van Les Mills verandert elke drie maanden van choreografie; de nieuwe release. Dit wordt gedaan om het natuurlijk leuk te houden en afwisseling te bieden, maar ook omdat de spieren op deze manier niet teveel wennen aan bepaalde oefeningen en er op deze manier een maximaal resultaat behaald wordt.
Warming-up
Om je spieren alvast wat te laten wennen aan de intensieve training die hen te wachten staat, is het eerste nummer altijd een warming-up. Tijdens dit nummer, dat zo’n vier tot vijf minuten duurt, komen alle spiergroepen aan bod, maar in een lage tot matige intensiteit en niet te lang achter elkaar. Je kunt hierbij denken aan wat eenvoudige boksbewegingen en voor de benen low-kicks. Ook zal er aandacht worden besteed aan het goed indraaien tijdens de boksbewegingen, zodat ook de core warm en soepel wordt.
Benen
Hoewel er niet echt een vaste lijn zit per release van Bodycombat, komen wel afwisselend alle grote spiergroepen aan bod. Deze worden expres afgewisseld, zodat er tussendoor ook even rust en herstel kan plaatsvinden. Als voorbeeld beginnen we hier met de benen.
Zoals al eerder aangegeven is Bodycombat onder andere gebaseerd op het kickboksen. Het zal je dan ook niet verbazen dat er met de benen veel ‘gekickt’ wordt. Dit kan van alles zijn: de ene release zal de nadruk hebben liggen op back-kicks en de andere meer op side-kicks. Op deze manier train je niet alleen je benen, maar ook je billen.
Ook zijn er nummers waarbij de nadruk ligt op bijvoorbeeld het squatten. Het is dan alleen niet zomaar squatten, maar tijdens je beenbelasting ben je dan ook nog eens volop aan het boksen.
Armen
Zoals je al hebt gelezen, worden de armen soms ook belast tijdens de nummers waarbij de focus eigenlijk voornamelijk op de benen ligt. Maar dan heb je ook nog de nummers waarbij de focus écht op de armen ligt. Uppercuts en hooks wisselen elkaar af. Maar ook eenvoudige oefeningen als armcircles komen voor. Soms lijkt het zo eenvoudig, maar door de lengte van de oefeningen en het feit dat je een uur lang continu intensief aan het sporten bent, worden ook deze oefeningen vanzelf zwaar.
Core
De core wordt tijdens Bodycombat eigenlijk al veel belast tijdens de arm- en beenoefeningen. Omdat er veel wordt ingedraaid en je bij bijvoorbeeld het voorover leunen tijdens een back-kick je balans moet zien te houden, wordt je core al aardig aan het werk gezet. Maar het is natuurlijk altijd lekker het intensieve deel van een les even te eindigen met een buispiernummer.
Net zoals de gehele les Bodycombat is het afsluitende buikspiernummer pittig te noemen. Vergeet de eindeloze reeksen crunches, maar bereid je voor op het betere werk. Crunches zijn er wel, maar worden afgewisseld met de russian twist, planks en side planks. Ook worden er tussendoor nog wel eens wat push-ups uit de kast getrokken. Kortom, je bent eerst blij dat je even kan liggen, maar het lachen vergaat je snel.
Cooling-down
Tijdens de cooling-down mag je dan echt even liggen. En lekker je spieren stretchen natuurlijk, want dat hebben ze wel nodig na een les Bodycombat. Het is overigens niet zo dat je al mag stretchen na een been-, arm- en buikoefening. Benen en armen wisselen elkaar af en er wordt vaak geëindigd met een nummer voor de buikspieren. In het totaal bestaat een Bodycombat workout uit tien nummers. Het stretchen komt dus pas hierna.
Als je nog nooit een vechtsport hebt gedaan, of als je zelfs nooit eerder gesport hebt, is het voor te stellen dat termen als side-kicks en uppercuts misschien niet heel bekend voorkomen. Hoewel de letterlijke vertaling misschien voor zich spreekt, heb je nog niet echt een idee wat je ermee moet doen. In het volgende filmpje zie je een voorbeeld van een (wat oudere) les Bodycombat. Inmiddels zijn we al vele releases verder, maar zo krijg je een idee hoe Bodycombat in zijn werk gaat.
Train je op zelfverdediging met Bodycombat?
Veel mensen denken dat je tijdens Bodycombat ook les krijgt in zelfverdediging. Dit is echter niet helemaal waar. Natuurlijk leer je technieken welke ook worden toegepast bij zelfverdediging, maar daar blijft het ook bij. Wanneer jij een back-kick of een hook geeft, wordt er niet uitgelegd in welke situatie je deze moet toepassen. Je leert de bewegingen volgens de goede technieken, maar dat is om blessures te voorkomen en niet om je zelf te verdedigen als je aangevallen wordt.
Waar kan ik Bodycombat-lessen volgen?
De meeste sportscholen in Nederland (zeker de grotere ketens) bieden Bodycombat aan. Wel moeten deze sportscholen hier een speciale Les Mills-licentie voor hebben. Hun instructeurs worden dan elke drie maanden getraind op de nieuwe release, waardoor je steeds de laatste les kunt volgen. Wanneer een sportschool geen Les Mills-licentie heeft, mogen zij geen Bodycombat geven. Wil je graag Bodycombat gaan doen en sport je nog niet? Informeer hier dan naar als je op zoek gaat naar een sportschool.
Is Bodycombat een geschikte training voor mij?
Bodycombat is geschikt voor iedereen die van een lekkere intensieve training houdt. Dat je na een uur ook echt voelt dat je iets hebt gedaan. Bodycombat draagt bij aan een strakker en sterker lichaam, zeker ook als je het wekelijks als toevoeging doet op je eigen (kracht)trainingsschema.
Wanneer je lange tijd niet actief bent geweest, is Bodycombat een wat zwaardere les om mee te beginnen. Je bouwt snel conditie op, maar je moet wel een zekere basisconditie hebben om een les vol te kunnen houden. Heb je deze nog niet, maar lijkt Bodycombat je heel leuk? Je kan altijd aan de instructeur vragen of je in het begin alleen de eerste paar nummers mee kan doen. Zo kun je vast kijken hoe je het vindt en overbelast je je lichaam niet. Als je een hele les mee wil doen, zijn er bij bepaalde oefeningen ook makkelijkere opties waardoor je de les beter vol kunt houden.
Kortom, sowieso uitproberen!