Keto dieet: werkt het of niet? (inclusief 4 extra tips)

Keto dieet

Het keto dieet heeft de laatste tijd een plekje bemachtigt tussen de populairste diëten. Vele mensen houden zich strikt aan dit dieet om een aantal overtollige kilo’s kwijt te raken. Volgens sommigen het ideale dieet om gewicht te verliezen zonder dat je je minder energiek voelt en constant honger hebt. Maar wat is nu het geheim van dit keto-dieet? Wat houdt het in en wat zijn de voordelen en nadelen?

Wat is een keto-dieet

Net als andere diëten is het een manier om gewicht te verliezen door een bepaald eetpatroon te volgen. In dit eetpatroon worden bepaalde voedingsmiddel geschrapt of juist toegevoegd. Bij een keto-dieet schrap je zo veel mogelijk koolhydraten uit jouw voeding. Jouw dagelijkse calorie-inname bestaat hierdoor voor zo’n zestig tot tachtig procent uit vetten en eiwitten. Dit dieet wordt dan ook het keto-dieet genoemd, omdat je lichaam in ‘ketose‘ raakt. Dit is het proces waarbij ketonen, bepaalde moleculen die vrijkomen bij de verbranding van vetten, gebruikt worden om te voldoen aan de energiebehoefte van het lichaam. Hiervoor wordt dus niet meer de voormalige primaire brandstof, de koolhydraten, gebruikt.

Verhoudingen keto dieet

De voor- en nadelen van een keto-dieet

Aan elk dieet zitten bepaalde voordelen en nadelen. Door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, kun je met het dieet jouw gewenste resultaat bereikt en of het bij je past. Hier zijn enkele voor- en nadelen van het keto-dieet:

De voordelen

  1. Je valt af door vetverbranding
    Koolhydraten zijn de primaire brandstof voor het lichaam. Wanneer er niet genoeg koolhydraten binnenkomen om in de energiebehoefte te voorzien, dalen de glucosereserves in het lichaam. Het lichaam moet dan op zoek gaan naar een andere energiebron om alle lichaamsprocessen op gang te kunnen houden. Vetten zijn dan de meest voor de hand liggende brandstof waardoor het lichaam langzaam overgaat op vetverbranding. Hierdoor verlies je tijdens het keto-dieet een grotere hoeveelheid vet dan bij de meeste andere diëten. Bij het vergelijken van diverse diëten bleek dat mensen die het keto-dieet volgde, zelf met een hogere calorie-inname, meer lichaamsgewicht kwijtraakte.
  2. Je hebt minder honger
    Je lichaam geeft bij verschillende situaties een seintje naar je hersenen dat een hongergevoel aanwakkert. Een van deze situaties is een meetbaar tekort aan koolhydraten, vetten en ketonen in het lichaam. Bij een keto-dieet vinden er minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel plaats en bevinden zich bovendien meer vetten en ketonen in het lichaam. Hierdoor zal het lichaam geen tekort van deze drie stoffen ervaren en zal jij dus geen honger ervaren.
    Daarnaast zorgt het eten van meer vetten en eiwitten ervoor dat je langer verzadigd bent. Deze voedingsstoffen worden namelijk moeilijker verteerd door het lichaam dan de koolhydraten waardoor het verzadigingsgevoel langer zal aanhouden.
    Ten slotte onderdrukt de ketose bepaalde hongerhormonen. Er ontstaat dan dus veel minder snel een hongergevoel.
  3. Je hersenen werken beter
    Al een lange tijd is bekend dat ketonen een positieve werking hebben op aandoeningen als epilepsie, parkinson en alzheimer. Deze aandoening worden vaak veroorzaakt doordat de hersenen niet meer efficiënt gebruik kunnen maken van de glucose uit koolhydraten. Door een keto-dieet gaan de hersenen ketonen gebruiken om optimaal te kunnen werken. Ook wanneer er geen sprake is van een aandoening, verhogen ketonen de mentale prestaties en productiviteit. Ketonen zorgen met verschillende processen namelijk voor een verhoging van de massa en capaciteit van de hersencellen.
  4. Je voelt je energieker
    Een keto-dieet heeft niet alleen tot gevoel dat je meer energie hebt, maar ook dat je energieniveau veel constanter is. Door het gebruiken van vetten als energiebron heeft het lichaam namelijk een enorm grote energievoorraad. Zodra het lichaam te weinig energie dreigt te hebben, wordt jouw energie weer makkelijk bijgevuld. Daarnaast staan koolhydraten bekend om een snelle energiepiek met vervolgens een enorme daling. Hierdoor zal je na het eten van veel koolhydraten snel weer inkakken. Met het keto-dieet gebeurt dit niet. Je energieniveau blijft gedurende de dag constant.

Keto voeding voorbeelden

De nadelen

  1. Kans op spierverlies (als je het niet juist doet)
    Een van de energiebronnen waar het lichaam naar kan overschakelen bij een tekort aan koolhydraten zijn de spieren. Het lichaam gaat dan als het ware zijn eigen spieren opeten in plaats van vetten. Hierdoor zal je gewicht misschien wel afnemen, maar dit is enkel spiermassa. Je vetgehalte zal hetzelfde blijven, maar je verliest een hoop aan spierkracht. Dat is uiteraard niet de bedoeling! Gelukkig geven de meeste cursussen over het keto dieet uitleg hoe je hiermee om kunt gaan. Een aantal tips zijn o.a. om de sportsessies korter en krachtiger te houden, en om voldoende eiwitten binnen te krijgen.
  2. Je moet altijd koolhydraten uit je voeding schrappen
    Om een blijvend gewichtsverlies te bereiken, is het nodig om je gehele leven zo min mogelijk koolhydraten te blijven eten. Wanneer je dit niet doet, zal er al snel een jojo-effect optreden en het gewicht weer toenemen. Net zoals bij andere diëten is een aanpassing van de levensstijl volgens het dieet van belang om op het gewenste gewicht te blijven.
  3. Kans op een tekort aan vitamines en mineralenWanneer je een keto-dieet volgt, kaner een tekort ontstaan aan essentiële vitaminen en mineralen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het schrappen van groenten en fruit uit de voeding vanwege de hoeveelheid koolhydraten. Door te weinig afwisseling in voeding, kan dus een tekort aan vitaminen en mineralen ontstaan. Daarom slikken veel mensen die dit dieet volgen ook multivitaminen. Veel van deze problemen kunnen voorkomen worden door binnen het keto dieet afwisselend te eten. Daarnaast krijgt het lichaam te weinig voedingsvezels binnen wat een verminderde stoelgang als effect kan hebben.

Voordat je aan het keto-dieet begint

Wanneer je aan een het keto-dieet wil beginnen, is het van belang op te beseffen dat het geen tijdelijk dieet zal zijn. Je kunt niet het gewenste gewicht verliezen en vervolgens weer je oude eetpatroon oppakken. Dit zal hoe dan ook een jojo-effect veroorzaken. Het is een dieet waarop je je levensstijl zal moeten aanpassen om het gewenste resultaat te bereiken én ook te behouden.

Keto dieet

Wat bereik je met het keto-dieet?

Mensen beginnen gewoonlijk met een dieet om gezonder te leven en een aantal overtollige kilo’s kwijt te raken. Gewichtsverlies is dan ook het grootste effect van het keto-dieet. Koolhydraten worden uit de voeding gehaald waardoor de vetverbranding wordt gestimuleerd. Het keto-dieet staat dan ook bekend om het stimuleren van de vetverbranding en snel gewichtsverlies.

Hoelang duurt het om af te vallen met dit dieet?

Omdat ieder mens en ieder lichaam anders is, is het moeilijk te zeggen hoe snel een keto-dieet effect heeft op het lichaamsgewicht van iemand. Wel is bekend dat in de eerste week of weken van het volgen van het dieet nog weinig resultaat wordt gezien. Dit is echter helemaal normaal. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om in de ketose te raken en de vetten te gebruiken als belangrijkste energiebron. Eerst zal de glucosevoorraad van het lichaam op moeten raken voordat het lichaam over kan gaan op de vetverbranding. Dit heeft tijd nodig en die tijd varieert bij iedereen.

Keto voorbeeld maaltijd

Extra tips tijdens het volgen van dit dieet

  1. Overleg met je arts bij eventuele gezondheidsklachten
    Of je nu gezondheidsklachten ervaart voor de start van het dieet of gedurende het dieet bepaalde klachten ervaart, overleggen met je arts is altijd de moeite waard. Het dieet kan immers bepaalde effecten hebben op je lichaam die bepaalde klachten kunnen veroorzaken en schadelijke gevolgen kunnen hebben. Overleg daarom eerst me je arts of het volgen van het dieet wel verstandig is.
  2. Eet zo veel mogelijk onverzadigde vetten
    Bij het keto-dieet vervang je de koolhydraten door vetten of eiwitten. Kies daarom voor zo veel mogelijke gezonde vetten, oftewel de onverzadigde vetten. Met het dieet bestaat namelijk de kans dat je schadelijke vetten binnenkrijgt zoals transvetten, bewerkte vetten en geoxideerde vetten. Dit heeft een nadelig effect op je gezondheid, terwijl een dieet bedoeld is om je gezondheid te bevorderen.
  3. Eet veel bladgroenten
    Bladgroenten zijn groenten waarbij je het blad van een plant eet. Denk hierbij aan sla, spinazie, andijvie en boerenkool. Deze bladgroenten passen namelijk goed in een keto-dieet vanwege de lage hoeveelheid koolhydraten, maar daarnaast bevatten ze ook veel gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitamines, mineralen en vezels die iemand tijdens het volgen van een keto-dieet snel tekortkomt.
  4. Drink veel water
    Voldoende vocht binnenkrijgen is natuurlijk voor vele lichaamsprocessen van belang, zo ook voor de stoelgang. Het volgen van een keto-dieet gaat vaak samen met een tekort aan voedingsvezels. Het is daarom nog belangrijker om genoeg te drinken. Het vocht zal de stoelgang bevorderen en verstopping tegengaan.

Recept ketogeen

Ervaringen

Hieronder nog een aantal video’s van mensen die het dieet hebben gevolgd, en over hun ervaringen met het keto dieet vertellen.

De juiste recepten zijn belangrijk

Het volgen van het keto-dieet gaat veel van je vragen. We zijn namelijk helemaal niet gewend om zo weinig koolhydraten te eten, wat de stap groot maakt om zo veel mogelijk koolhydraten in je voeding te schrappen. Veel van onze dagelijkse voedingsproducten en lekkernijen bevatten een hoeveelheid koolhydraten die niet in een keto-dieet past. Ga daarom op zoek naar veel gerechten die je aanspreken en het gemis van bepaald eten opvangen. Op deze manier is het veel makkelijker om het dieet vol te blijven houden en niet te verlangen naar de producten met veel koolhydraten.

Het keto-dieet is dus zeker een dieet waarmee je jouw gewenste gewicht kan bereiken. Onthoud wel dat het geen tijdelijk dieet is en je zal moeten verwerken in je levensstijl om jouw ideale gewicht te behouden!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 52 Average: 4.4]
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.

Volg ons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *