Beste cable crossover machines in 2022

crossover machine uitvoering

Alles dat je moet weten over de Cable crossover machine

Daar stond ik dan. Verbluft keek ik naar mijn eigen spiegelbeeld nadat mijn weegschaal me verteld had dat ik twintig kilo’s was bijgekomen. Helaas waren zoals gewoonlijk de onsjes niet terecht gekomen op de juiste plekken, hetgeen mijn buikje en “love handles” verklaarde.

Dit was niet wat ik mezelf aan het begin van dit jaar had voorgenomen.
In het bijzijn van mijn vrienden had ik toen namelijk mezelf ten doel gesteld om dit jaar op regelmatige basis te trainen door twee keer in de week de gym te bezoeken. Indien ik verhinderd was zulks te doen, zou ik er voor zorgen om tenminste een keer rond te springen met zo een Youtube fitness instructeur.

Het aanpassen van mijn eetgewoonten hoorde ook bij mijn voorgenomen nieuwe lifestyle; wat ik namelijk wilde hébben tegen het einde van dit jaar was een afgetraind en fit lijf waarin ik me lekker voelde. Nu het einde van het jaar naderde moest ik kijkend in de spiegel constateren dat ik mijn doel niet zou halen.

De reden waarom het me tot nu toe niet gelukt was om een sportiever leven te leiden, was vrij simpel. De Covid-19 pandemie had de sportscholen hun deuren laten sluiten, waardoor ik voor deze crisis slechts vier keer had kunnen oefenen. Tevens resulteerde deze verandering er ook in dat ik van huis uit moest werken, wat ik met een kast vol lekkers deed. Aangezien ik me ook niet in kantoorkleding hoefde te hijsen, maakte ik me niet echt druk over het feit dat mijn kleding strakker werd.

Daarnaast had Youtube ook leukere video’s te bieden dan die van een uitslovende sporter; ja zoals je merkt begreep ik echt wel hoe ik aan mijn pondjes gekomen was.

Gelukkig heb ik een broer die precies wist hoe ik in korte tijd op een effectieve manier mijn lichaam weer in de juiste vorm en conditie kon krijgen.
Hij raadde me aan om per direct anders te gaan eten en nodigde me uit om te trainen op zijn cable crossover machine.

Hij had dit apparaat gelijk na de eerste corona uitbrak aangeschaft omdat fitnessen zijn lust en leven was en is. Aangezien hij wist dat hij mismoedig werd van het niet op regelmatige basis kunnen trainen, schroomde hij er niet voor om zijn garage tot een homegym te verbouwen. Ik ging dus bij hem trainen en was verrast dat na een maand de resultaten van deze omschakeling al duidelijk te zien zijn. Vandaar dat ik je in deze tekst alles vertel over dit fitnesspparaat, in de hoop dat je er ook zo enthousiast over raakt.

Lees dus gerust verder om:

 • Achter de voor- en nadelen van deze kabeltrek machine te komen;
 • Te weten of een Cable Crossover machine bij je fit plan past;
 • Er achter te komen hoe je dit apparaat gebruikt; en
 • Om te lezen welke Cable Crossover toestellen naar mijn mening thans de beste zijn op de markt.

Wat is een cable crossover machine

Uitvinder F. Lalanne

Een cable crossover gymtoestel is best wel een imposante verschijning.
Dit komt doordat dit toestel eigenlijk is samengesteld uit twee cable pulley stations (kabel(trek)stations) en een verstelbare optrekstang. De basis voor dit apparaat werd langer dan zestig jaar geleden gelegd door de legendarische sportman Francois Henri “Jack” Lalanne.

In zijn visie hadden Amerikanen er namelijk baat bij om aan krachttraining te doen met behulp van gewichten. Hij achtte hun fitness regime echter niet compleet indien hun voedingspatroon niet werd aangepast. Door verschillende apparaten zoals de Smithmachine te ontwikkelen en deze zowel tijdens zijn televisie show als in zijn sportschool te promoten, slaagde hij erin om geleidelijk aan het bewustwordingsproces over het belang van een gezondere levensstijl in Amerika en ver daarbuiten, te beïnvloeden. De pulley werd later verder geperfectioneerd door een andere fitness goeroe genaamd Harold Zinkin, waardoor het thans niet meer uit elke zichzelf respecterende sportschool valt weg te denken.

crossover machine 2

Typen cable pulleys

Een kabel(trek)station bestaat uit een kabel met handgreep, waarmee je door tussenkomst van een katrol de aan dit apparaat bevestigde gewichten met een bepaalde regelmaat, in een bepaalde richting trekt. Door deze handeling:

 • zet je (een) bepaalde spiergroep(en) aan het werk;
 • ontwikkel je deze spieren en spierkracht;
 • word je sterker terwijl je tevens aan je uithoudingsvermogen werkt.

Er zijn verstelbare en niet verstelbare cable pulleys die te onderscheiden zijn in:

 • een single pull station: geschikt als privé homegym, goedkoper dan een cable crossover machine en vaak ook met een extra kabel voor het doen van de cable fly;
 • een lat pulley: dat een single pull station is met een geïntegreerde fitnessbank. Je traint met dit toestel voornamelijk je bovenste rugspieren; en ten slotte dus de
 • cable crossover machine, welke zoals ik reeds aangaf uit twee enkelvoudige kabel stations (single pull stations) bestaat. Van dit type kabel(trek)station kan ook nog gezegd worden dat er vele accessoires zijn die je helpen om de functionaliteit van je apparaat te verbeteren. Zo kun je met de handgrepen van Fitteroy Premium een net iets comfortabeler aanvoelende handgreep voor je kabels aanschaffen, waardoor je meer plezier beleefd aan je work out.

Drie redenen waarom de cable crossover machine bij je fitness doelen kan passen

Ofschoon een ieder zijn eigen redenen heeft waarom men besluit om met behulp van een kabeltrek machine te trainen, meen ik dat onderstaande redenen de voornaamste zijn.

 1. Je wenst net als ik binnen korte tijd je heel lichaam te trainen: je kunt met een cable crossover station oneindig veel oefeningen doen voor al je spieren. Ook wanneer je slechts je armspieren oefent, zet je andere spieren van je lichaam aan het werk door de houding die je bij de uitvoering aanneemt en het passieve effect dat de gewichten uitoefenen op de rest van je lijf. Elke keer bij het trainen ontdek je weer een nieuwe mogelijkheid om jezelf uit te dagen, wat dit toestel dus tot een leuk speeltje maakt.
 2. Je bent van mening dat je borstspieren harder aangepakt dienen te worden tijdens je work out: de cable fly is daartoe de meest geschikte oefening. Aangezien je het gewicht van de gewichtstapels kunt aanpassen, bepaal je zelf hoe lang het zal duren voor je het effect op je spiermassa ziet. In een volgende paragraaf vertel ik jr hoe je deze oefening perfect en effectief kunt doen.
 3. Je wilt aan krachttraining doen zonder dat je je lichaam echt belast: door tussenkomst van de katrollen merk je minder dat je met een gewicht van bijvoorbeeld 20 kilo aan het trainen bent. Je blijft daardoor langer bezig, vooral wanneer de door je training opgewekte positieve stress je meer plezier geeft in je sessies.

Enkele voor- en nadelen van de cable crossover

Afgeleid van de redenen uit de vorige alinea zijn er enkele voor- en nadelen van dit toestel te benoemen. Je leest ze hieronder.

De voordelen

 1. Je kunt met een machine je heel lichaam trainen: de verschillende accessiores zorgen namelijk voor leuke uitbreidingsmogelijkheden van je station;
 2. Er zijn veel instructie video’s waardoor je zonder de begeleiding van een trainer aan de slag kunt: deze vind je op bijvoorbeeld Youtube of op de website van de fabrikant van je Cable Crossover;
 3. Je wordt sterker hetgeen je zal motiveren: je merkt al gauw dat je behoefte hebt aan een verzwaring van het aantal kilos dat je voor je training gebruikt;
 4. Allerlei typen oefeningen zijn mogelijk met een dergelijk apparaat: vaak bezitten ze in de hoogte verstelbare katrollen en 180 graden draaiende riemschijven waardoor je een oefening op verschillende manieren kunt toepassen;
 5. Ook in te zetten voor het versnellen van het revalidatieproces: doordat je je spieren indirect kunt belasten is dit toestel geschikt om weer aan te sterken na bijvoorbeeld een ongeluk. Je bouwt de sessies qua moeilijkheidsgraad in dat geval langzaam op terwijl de oefeningen ook zijn aan te passen aan je omstandigheden.

De nadelen

 1. Het is groot waardoor je voor plaatsing in je privé gym veel ruimte moet vrijhouden: Gelukkig heb je ook kleinere versies van deze stations om dit nadeel op te vangen. Je kunt anderzijds ook voor een single pull station kiezen waar je twee kabels aan kunt bevestigen;
 2. Cable crossover machines zijn niet goedkoop: de prijs is onder meer afhankelijk van de fabrikant, het model, de bijgeleverde accessoires en het materiaal waarvan het toestel gemaakt wordt. Ook speelt het feit dat je het voor privé gebruik of in een professionele faciliteit zal plaatsen, een rol;
 3. Het duurt even voordat je de oefeningen op de juiste manier kunt doen;
 4. In je enthousiasme kun je te zware gewichten gaan gebruiken en spierpijn krijgen of een blessure oplopen;
 5. Je kunt geneigd zijn slechts je bovenlichaam te trainen wat tot verkeerde lichaamsproporties kan leiden.

crossover machine 3

Zo doe je de bekende cable crossover oefening ook wel cable fly borstspieroefening, op de juiste manier

Je kunt verschillende oefening met behulp van een cable crossover doen, waarvan de gelijknamige krachttrainingsessie, de bekendste is. Het is bij deze oefening belangrijk dat je de katrollen net boven je hoofd bevestigt, je je ellebogen buigt en je niet gehaast te werk gaat.
Je zult bij het regelmatig doen van deze oefening na verloop van tijd dan merken dat je spiermassa toeneemt en je ook zwaardere gewichten aankan.

Om de cable fly te doen volg je de volgende stappen nadat je de katrollen op de juiste hoogte hebt bevestigd:

 • check dat alle onderdelen van je toestel goed vastzitten;
 • kies de zwaarte van het gewicht waar je mee wilt trainen uit;
 • doe een goeie warm up bestaande uit stretch oefeningen en low cardio (bijvoorbeeld touwtje springen);
 • ga in het midden van het toestel staan en pak de handgrepen vast. (je handpalmen dienen schuin omlaag te wijzen(;
 • draai je schouders naar binnen en zorg er voor dat je heupen iets naar voren zijn gebogen;
 • met gebogen ellebogen span je vervolgens je borstspieren aan terwijl je je armen omlaag en naar binnen beweegt;
 • hou deze positie enkele seconden vast en keer terug naar je begin positie;
 • herhaal de oefening een aantal keren; en
 • doe op het einde een cool down sessie.

Behalve deze cable crossoefening kun je ook nog de volgende trainingen met je toestel doen:

de cable row voor je rugspieren;
– de cable kick back voor je hamstring en bilspieren;
– pull ups en armtrainingen;
– schoulderpresses; en eigenlijk alle overige oefeningen die je met behulp van gewichten zou doen.

Let hier op bij het uitkiezen van een cable cross machine

Allereerst zal je moeten nagaan hoe groot de ruimte is waarin je je cable crossover station gaat plaatsen. Deze moet niet beknopt zijn omdat het je tijdens het trainen kan benauwen. De afmeting is ook van belang om te weten of het toestel dat je op het oog hebt op bijvoorbeeld je zolder zal passen.

Op de tweede plaats is je beschikbaar budget van belang. Je aankoop moet namelijk je dagelijkse uitgaven niet in de weg staan terwijl het jammer zou zijn als blijkt dat je nog net niet in staat bent om de cable crossover uit je dromen, te bestellen.

Ga ten derde na welke machines er zijn. Je kunt hiervoor het lijstje hieronder raadplegen, het toestel waarop je in de gym trainde als uitgangspunt nemen, rondvraag doen binnen je netwerk of gewoon Google of een andere zoekmachine raadplegen.

Weet wat je wilt doen met je apparaat en wat je reeds in huis hebt. Misschien wil je slechts pull ups en geen cable flies doen, wat met een ander eenvoudiger toestel reeds mogelijk is; of heb je reeds een bench of gewichtsschijven wat het kopen van een kabel station met dit als optie, onnodig maakt. Tip vier.

Vergelijk ten vijfde de stations die je aanspreken op hun merk, het materiaal waar ze van vervaardigd zijn, de mogelijkheden, fabrieksgarantie, uitbreidings – en trainingsmogelijkheden en prijs.

Plaats ten slotte je bestelling online of koop de cable crossover machine van je keuze bij een fysieke winkel.

Mijn top acht Cable Crossover machines

Vanwege ruimtegebrek kan ik thans nog geen eigen cable crossover machine kopen, maar indien jou omstandigheden dat toelaten zijn naar mijn mening onderstaande modellen het overwegen waard.

Body solid GCCO150 Cable Crossover

Investeren in de Body solid GCCO150 Cable Crossover zorgt voor levenslange trainingsplezier. Je kunt met dit krachtapparaat verschillende oefeningen doen gericht op het ontwikkelen en versterken van de spieren van je ledematen, borst en rug. De 180 graden draaibare riemschijven stellen je in de gelegenheid om je oefeningen bij tien verschillende hoogtes uit te voeren, waarbij je vanuit verschillende hoeken de desbetreffende spierengroep kunt benaderen.

Deze 212 bij 200 bij 375 cm Cable Crossover machine, bestaat uit twee gewichtstapels van elk 75 kg (15 x 5 kg), die je eventueel met een totaal van 90 kg aan halterschijven, kunt verzwaren.

De Body Solid GDCC200

In het assortiment van Body Solid tref je ook de GDCC200 Funcional Training Center, aan. Deze Cable Crossover machine kun je aanschaffen in de afmetingen ( inclusief verpakking) 202 x 58 x 80 cm , wat het hebben van voldoende ruimte niet belangrijk maakt. Vanwege de 180 graden uitzwingende katrollen trek je met gemak de aan de twee gewichtstapels gekoppelde gewichten naar de richting die je wenst. Het totale gewicht van beide gewichtsstapels is 150 kg, wat garant staat voor heel wat jezelf uitdagende trainingssessies en daarmee uiteindelijk het figuur van je dromen.

Body Solid GDCC 250 De Luxe Cable Crossover

Body Solid is ook de fabrikant van de GDCC 250 De Luxe Cable Crossover machine die een afmeting van 208,75 × 415 × 72,5 centimeters heeft. Dit model bestaat ook uit twee gewichtstapels van elk 150 kg die je kunt verzwaren met halterschijven van 90 kg. In tegenstelling tot het GCCO150 model bestaat deze uitvoering uit twintig verstelbare hoogtes, waardoor je niet snel zal vervelen van je trainingssessies. Ook draaien de riemschijven 180 graden wat voor nog meer diepgang in je training zorgdraagt. Je kunt deze Cable Crossover aanschaffen voor €1950, –

– Powerline PCCO90X Cable Crossover

Met de Powerline PCCO90X leer je jezelf niet alleen het doen van een perfect crossover aan, maar ben je ook verzekerd van een machine waarmee je uiteenlopende fitness oefeningen kunt doen. Door zijn omvang is dit toestel ook geschikt als huis toestel, wat je in staat stelt om op elk gewenst moment je heel lichaam te trainen. Je bepaalt zelf welk type gewichtsschijven je gebruikt en hoe zwaar deze mogen zijn. De afmetingen van dit toestel zijn 208,28 bij 45,72 bij 22,86 cm.

Best Fitness BFFT10 Functional Trainer

Dit model kabeltrekker is rood van kleur. Je breidt het met verschillende accessoires uit hetgeen je de mogelijkheid biedt om zowel je grote als kleine spieren te verbeteren. Ook deze Cable Crossover is verstelbaar in verschillende hoogten.De katrollen draaien tot 150 graden wat je in staat stelt de oefeningen in verschillende richtingen uit te voeren. Vanwege de afmeting ( 139,7 × 154,9 × 212,1cm) is het een prima apparaat voor een homegym!

Pro Clubline SCC1200 Cable Crossover

Een van de duurste Cable Crossovers is de SCC1200 van het merk Pro Clubline. Vanwege het onbeperkt aantal oefeningen dat je met dit apparaat kunt doen, is het echter een goeie investering voor sportscholen en fitness centra terwijl het in een health club ook niet misstaat. De SCC1200 Cable Crossover kost €3795.

De riemschijven van deze pulley zijn ook 180 graden draaibaar. Het heeft een afmeting van 3,97 × 0,89 × 2,32 meter (L x B x H) waardoor je ook met zijn tweeën een trainingssessie kunt afwerken en dat in tot twaalf horizontale posities.

Pro Clubline S2CCO Series II Cable Crossover

Met een afmeting van 485 × 148 × 252 cm haal je door in dit model Cable Crossover te investeren, een machine in huis waarmee je je heel lichaam kunt trainen. De Pro Clubline S2CCO Series II verschilt met de overige kabeltrekkers door het ook bezitten van rots klemgrepen.

Als je dus een verwoed beklimmer van klimwanden bent, kun je met dit station deze hobby gerust in je eigen omgeving voortzetten en zo je rugspieren een extra sessie geven. De katrollen zijn zowel in de hoogte in 36 startposities als ook met maximaal 180 graden verstelbaar. De gewichtsschijven kunnen of 75, 95 of 140 kg per gewichtstapel zijn, wat je de mogelijkheid biedt om zelf je grenzen op te zoeken en deze te verleggen.

Body solid GCCO112 Cable Crossover plate

Voor nog geen €600 schaf je dit model van Body Solid aan, zodat je met gemak je heel lichaam kunt trainen. Vanwege de afmeting (100 × 280 × 208 cm) past het gemakkelijk in je garage waardoor je je huis niet meer uit hoeft voor je work out. De twee riemschijven zijn tot 180 graden te verstellen waardoor je een variatie aan oefeningen voor elke spier kunt doen met behulp van de GCCO112.

Ik wens je veel plezier toe tijdens het trainen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 4]
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.

Volg ons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *