Beste Halterbanken: koopadvies en extra tips

halterbank dumbell

De beslissing is genomen, je oefent voortaan geheel of gedeeltelijk thuis uit. Je wilt een halterbank kopen. De enige vraag is: hoe vind je de weg tussen de vele soorten halterbanken en vooral welke bank moet je kiezen? Met welke kenmerken? Het is ingewikkeld om te weten hoe je de halterapparatuur kiest die bij je behoeften en doelen past. We bespreken de essentiële informatie waarmee je rekening moet houden bij het maken van je keuze en de belangrijkste aandachtspunten om ervoor te zorgen dat de door je gekozen halterbank de juiste voor je is.

Wat is een halterbank?

Een halterbank is een eenvoudig of veel completer apparaat waarmee je thuis je sporttraining kunt opzetten. Naast de bank zul je ook halters, staven en gewichten moeten kopen om je bank 100% te kunnen gebruiken. Het is essentieel als je je arm- of buikspieren wilt versterken of alle delen van je lichaam gespierder wilt maken.

Algemene criteria bij het kiezen van de halterbank

Hoe meer gewicht je optilt, hoe robuuster de constructie moet zijn. Wanneer je een eenvoudige bank koopt en er eenvoudige oefeningen op gaat doen, is de vraag over de stabiliteit van de bank niet zo belangrijk. Andere criteria spelen een rol. Aan de andere kant, als je regelmatig wilt trainen, moet je nog steeds rekening houden met de sterkte van je uitrusting. Hoe dikker en sterker de constructie j zal zijn en hoe stabieler hij zal zijn. Stabiliteit is een zeer belangrijk element bij krachttraining.

Comfortabel kunnen zitten is een element om rekening mee te houden

Je doet niet alleen liggende oefeningen maar zit ook regelmatig met je rug tegen de rugleuning. Die moet comfortabel en vooral verstelbaar zijn zowel in de hoogte als de hoek waarin je wil zitten. Het moet mogelijk zijn om de rugleuning aan te passen aan de bewegingen die je wilt maken.

halterbank benchpress

Veiligheidshaken of stangsteunen

Probeer een model te kiezen met veiligheidshaken. Hiermee je de staaf veilig en zonder uit balans brengen laten rusten. In de meest professionele of semiprofessionele modellen worden de haken “kaarsen” genoemd. De kaarsen kunnen het beste worden verplaatst, zodat ze correct kunnen worden afgesteld, om de spiergroepen op te bouwen die je wilt gebruiken. Let goed op en aarzel niet om vragen te stellen aan de verkoper als je het niet zeker weet, maar kies een halterbank waarmee je je doelen kunt bereiken.

Afhankelijk van hoeveel ruimte je thuis hebt

Als je in een studio of een groot huis woont, maakt wel een verschil bij je aankoop. Je moet voldoende ruimte hebben wanneer de halterbank is uitgeklapt. De meeste halterbanken zijn opvouwbaar, waardoor je na het trainen ruimte bespaart. Daarnaast kan het zijn dat je al veel andere fitnessapparaten in huis hebt staan, zoals een krachtstation, een roeitrainer of een hometrainer.

Naast de algemene criteria zijn er nog een aantal belangrijke zaken waar je rekening moet mee houden bij het kiezen van je halterbank

benchpressen met halterbank

Kiezen op basis van je morfologie

Je lengte

Zorg ervoor dat de door je gekozen halterbank verstelbaar is. Je moet je volledig op je gemak voelen tijdens het uitvoeren van je oefeningen en in alle posities die je gaat innemen.

Je gewicht

Als u meer dan 80 kilogram weegt of gewichten van meer dan 80 kg optilt, kies dan geen vouwconstructie, die kwetsbaarder is. Geef de voorkeur aan een constructie met brede en stevige basis.

Kies op basis van uw sportief niveau

Afhankelijk van je niveau of je doelstellingen, zul je keuze inderdaad gericht zijn op een specifieke bodybuilding-uitrusting.

Je bent een beginner

begin met eenvoudige apparatuur om te wennen aan de apparatuur en de oefeningen. Je kunt gewoon beginnen met een bankje, waarmee je allerlei oefeningen kunt doen, en spiergroepen trainen met kleine gewichten.

Je zit ergens tussenin

er zijn twee mogelijkheden: je kunt een iets geavanceerdere halterbank nemen met een verstelbare en kantelbare rugleuning om je spieren nauwkeuriger te laten werken, en met een iets bredere basis voor meer stabiliteit. Of je kunt kiezen voor een iets geavanceerder multifunctioneel apparaat als je zeker weet dat je snel vooruitgang zal boeken.

Je bent een gevorderde

dat betekent dat je je lichaam kent, dat je gewend bent aan training en dat je waarschijnlijk al verschillende sportprogramma’s hebt gevolgd. In dit geval is het inderdaad beter om een multifunctionele halterbank te kiezen, zodat je je trainingsgewoonten kunt behouden, zonder je te veel te desoriënteren. Met multifunctionele banken kun je elk deel van het lichaam trainen, of het nu gaat om specifieke oefeningen, zoals biceps curl of leg curls, of algemene oefeningen, zoals bankdrukken.

De prijs

Ten slotte moet ook rekening worden gehouden met de prijs van de halterbank. Wanneer je onderzoek doet, zult je merken dat er halterbanken zijn waarvan de prijzen het drievoudige kunnen zijn van wat je voor ogen had. Maar over het algemeen moet je voor een goed product dat comfortabel en stevig is en waarmee je op een aangepaste manier kunt trainen, een minimum tussen de 150 en 250 euro voorzien. Voor deze prijs kun je al een halterbank kopen die jarenlang meegaat en waar je een goed rendement uit haalt. Houd er rekening mee dat je ook de halters, gewichten en staven nog moet kopen. Zoals je kon lezen, is het nog steeds belangrijk om je halterbank niet alleen op basis van de prijs te kiezen. Het is inderdaad essentieel dat je toestel voldoet aan de criteria die ik zojuist heb genoemd.

Nadat je je apparaat hebt gekocht, is het tijd om te oefenen. Ik zou je een aantal effectieve oefeningen willen geven waarmee je gemakkelijk je spieren kunt opbouwen met je halterbank.

halterbank model

Halterbanken tot 300 euro

€329,00
in stock
Fitnesskoerier.nl

Halterbanken ( 300 tot 500 )

Halterbanken ( 500 tot 800 )

Halterbanken 800 +

Waarvoor kun je de halterbank gebruiken

Het is een effectief hulpmiddel om je lichaam te modelleren, kracht en spiervolume te ontwikkelen door gewichten op te heffen met behulp van een halterstang, handmatig te laden gietijzeren schijven of halters. Het neemt vaak weinig ruimte in beslag omdat de meeste modellen opvouwbaar en compact zijn. Hiermee kun je verschillende oefeningen uitvoeren om spiergroepen afzonderlijk te trainen. Je kunt de borstspieren versterken, de buikspieren, de beenverlenging oefeningen uitvoeren, voor versteviging van de borst- of nekplooi oefenen, de biceps versterken, enz. Een bench-krachttraining kan variëren van 30 minuten tot 1.30 uur. Om je lichaam aan de nieuwe inspanningen te laten wennen, verhoog je geleidelijk de duur van je trainingen. Overschat ook niet het gewicht van de gewichten om mee te beginnen. Hou zoveel mogelijk vast aan je haltertrainingen om na verloop van tijd resultaat te boeken. Onderschat tot slot de voordelen van stretchen na de training niet.

Je borstspieren versterken

Zelfs als je niet zo zwaar kunt tillen als aan de bar, kun je door te werken met de halters je borstspieren anders trainen, dankzij een betere amplitude en natuurlijkere bewegingen. De oefening wordt gedaan met twee halters en is bedoeld voor de borstspieren, de schouders en de triceps te versterken. Ga op je halterbank liggen, buig je rug een beetje en plaats je voeten plat op de grond. Pak in elke hand een halter. Strek je armen verticaal uit door de halters bij elkaar te brengen. Vergeet niet je schouders op te halen en je borstspieren te verkleinen. Vanuit deze hoge positie laat je de halters aan beide kanten van je romp langzaam zakken. Zonder te stuiteren trek je de buikspieren samen en duw je de halters omhoog, waardoor ze tijdens het heffen dichter bij elkaar komen. De halters moeten elkaar aan het einde van de beweging raken, dit wordt een convergente beweging genoemd. Adem in terwijl je de halters laat zakken, adem uit terwijl je ze omhoogduwt. Volg gewoon de beweging van je ribbenkast. Andere oefeningen zijn mogelijk om dezelfde spieren te oefenen.

Je rug sterker maken

Een belangrijk onderdeel van je lichaam is je rug. Veel mensen hebben last van hun onderrug omdat hun spieren te zwak zijn. Met je halterbank kun je de nodige oefeningen doen om je onderrugspieren en je rug in het algemeen te versterken. De belangrijkste spieren die getraind moeten worden voor een sterke rug zijn de grote rugspieren, de achterkant van de schouders, de banchio radiaal of lange supinator. Uitvoering van de oefening: ga naast je halterbank staan. Plaats één knie op de bank, de andere voet blijft op de grond. Neem een halter in de ene hand en ga met de andere hand op de bank staan. Span je rug aan en til je elleboog zo hoog mogelijk op om de halter op te heffen. Adem in vanuit een lage positie en blokkeer dan je adem tijdens de samentrekking, dit is wanneer je de halter optilt. Adem uit terwijl je de halter laat zakken. Om je onderrug te beschermen, moet je ervoor zorgen dat je rug tijdens de oefening plat is. Til bij elke herhaling de halter op zonder te schokken. Ook hier zijn er verschillende oefeningen die je met je halterbank kunt doen om je rug te versterken.

Het volume van je biceps en je triceps verhogen

Ga op je halterbank liggen, met je voeten plat op de grond. Houd de stang in supinatie, met uw handpalmen naar uw gezicht gericht, of pronatie, met een greep over de breedte van uw schouders. Zonder je ellebogen te blokkeren, buig je je onderarmen om de balk boven je voorhoofd te brengen. Strek vanuit deze positie je onderarmen uit om de stang boven je hoofd te plaatsen. Adem in vanuit een lage positie, blaas terwijl je de lat hoger legt. Pas op dat u uw ellebogen niet te ver spreidt om de stang naar het voorhoofd te laten zakken.

dumbells oefenen

Biceps versterken

Ga op je halterbank zitten met je benen uit elkaar en je voeten plat op de grond. Pak een halter met je rechterhand en houd deze in supinatie (handpalm omhoog). Leun met een rechte rug een beetje naar voren, buig je elleboog een beetje en plaats deze op je rechterdij. De andere hand rust op je linkerdij. Haal diep adem en breng de halter op borsthoogte. Adem uit wanneer je terugkeert naar de startpositie. Herhaal in je eigen tempo en wissel dan van kant. Adem in vanuit de startpositie als je elleboog licht gebogen is. Bouw het gewicht waarmee je oefent langzaam op, concentreer je op de biceps, zonder je bovenlichaam of benen te bewegen. Zorg ervoor dat je de beweging controleert wanneer je de halter laat zakken.

Je zult begrijpen dat ik hier maar een paar opties kan noemen die mogelijk zijn met de halterbank. Het aanbod aan oefeningen is zeer uitgebreid en omvat ook oefeningen voor je buikspieren, beenspieren etc. Meestal krijg je een handleiding met oefeningen bij de aankoop van je halterbank. Ook op het internet zijn er heel wat oefeningen te vinden. Het is wel belangrijk om deze altijd correct uit te voeren. Ik hoop dat deze uitleg je helpt bij het kiezen van je halterbank en je al een idee krijgt van wat je ermee kunt doen.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 41 Average: 4.5]
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.
Sportschoolplus

Sportschoolplus

De redactie van Sportschoolplus bestaat uit verschillende sportliefhebbers en professionals, waaronder fitness instructeurs en voedingscoaches. Wij doen er alles aan om onze lezers zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Heb je vragen of opmerkingen, laat dan een bericht achter.

Volg ons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *